18 bibliotheken laten lezers zelf hun boeken registreren

De provinciale bibliotheek in Hasselt en de biebs van 17 Limburgse gemeenten willen net als in de bibliotheek van Herk-de-Stad lezers zelf hun werken bij het ontlenen en terugbrengen draadloos laten scannen. Zo kan het personeel de bezoekers andere service verlenen. Dat heeft gedeputeerde van Cultuur Gilbert Van Baelen gezegd bij de presentatie van het systeem in Herk-de-Stad.

Herk-de-Stad heeft de bibliotheek met de nieuwe RFID-techniek (Radio Frequency Identification) uitgerust.

“De boeken, strips, dvd’s en tijdschriften hebben daarvoor een zogenaamde ‘tag’ gekregen”, legt bibliothecaris Marleen Steenaerts uit. “Dat is een label met een signaal, dat wordt opgevangen door de balie waaraan de bezoeker voortaan zijn werk kan registreren. Daarvoor moet hij de boeken alleen op de balie leggen. Een aanraakscherm geeft heel duidelijk aan wat je moet doen.”

Controle

“Identificatie van de bezoeker kan met zijn lenerskaart van de bibliotheek of met zijn e-ID. Inleveren gebeurt op dezelfde manier. Alleen weet het systeem met het registreren van de boeken al de identiteit van de lener. Extra identificatie is dus niet nodig. Samen met twee zelfscanbalies is ook een betaalautomaat geplaatst, die geld en Bancontact aanvaardt. Twee controlepoorten aan elk van de twee uitgangen van de bibliotheek voorkomen dat werken ongezien uit de bibliotheek zouden verdwijnen.”

Meer privacy

De investering van 57.500 euro krijgt 18.000 euro steun van de provincie. Herk-de-Stad betaalt de rest. Gedeputeerde Van Baelen steunt het project om twee redenen: “Het personeel krijgt veel meer tijd voor andere service aan de bezoekers. Een bibliotheek van nu is een draaischijf van beleving en cultuur in een gemeenschap. Dit nieuwe systeem biedt ook veel meer privacy, zodat mensen boeken over gevoeligere thema’s makkelijker zullen ontlenen.”

Het nieuwe systeem staat nog voor 2009 op stapel in Maaseik. Borgloon, Dilsen-Stokkem, Halen, Heusden-Zolder en Lanaken. Lommel, Meeuwen-Gruitrode en de provinciale bibliotheek Limburg willen er ook mee starten. Beringen, Diepenbeek, Hechtel-Eksel, Heers, Leopoldsburg, Overpelt, Riemst, Sint-Truiden, Tessenderlo en Zonhoven voorzien in de begroting 2010 geld voor de opstartfase.

Overigens zijn er ook al bibliotheken die niet in het provinciale netwerk zitten, maar die toch al een soortgelijk zelfbedieningssysteem hanteren.

LW


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio