Stad tovert herenhuis Petry om tot hotel

De gemeenteraad heeft het licht op groen gezet voor de renovatie van de oude dokterswoning in de Klokkestraat, beter bekend als het ‘Goed Petry.’ Het gebouw wordt helemaal gerestaureerd en wordt nadien een hotel. Met wat geluk kunnen de eerste gasten er in 2012 hun bedje spreiden.

Eind de jaren ‘90 kocht het stadsbestuur het herenhuis, met de bedoeling er een aantal stadsdiensten in onder te brengen. De stad telde toen 13 miljoen frank (ruim 322.000 euro) neer voor de monumentale woning met achtergelegen stallingen, koetshuis en riante tuin. “Het is nog steeds onze bedoeling om de tuin te ontsluiten en er een openbare parkfunctie aan te geven”, zegt burgemeester Sauwens. “Maar het gebouw voldoet helaas niet om er onze stadsdiensten in onder te brengen.” Daarom werd naar een nieuwe bestemming gezocht.

Het stadsbestuur koesterde al langer de droom om in hartje Bilzen een volwaardig hotel te hebben. De vroegere herenwoning Petry, uit de tweede helft van de 19de eeuw en die in december 2000 als monument werd beschermd, leek daar het meest aangewezen pand toe. In een eerste fase worden de gevels, daken en het buitenschrijnwerk gerestaureerd. De kostprijs van deze werken wordt geraamd op bijna 890.000 euro.

Subsidie

“In het hoofdgebouw wordt gelijkvloers in de monumentale salons een onthaal en ontbijtruimte ingericht. Ook de elegante halfronde veranda tegen de achtergevel wordt gerestaureerd en bij de ontbijtruimte betrokken”, aldus Johan Sauwens. In de achterbouwen worden rondom de pittoreske binnenkoer drie bijzondere hotelkamers voorzien. Op de eerste en tweede verdieping van het hoofdgebouw worden telkens 4 kamers ingericht. In totaal worden elf kamers voorzien.

De binnenkoer blijft vanaf de straat toegankelijk via de poort, en is via een tuinhek verbonden met de achtergelegen tuin, die als publiek park zal worden ingericht.

Voor de uitvoering van de eerste fase kan de stad rekenen op een subsidie van 80%. De start van de werken is gepland voor medio 2010. In fase twee staat de restauratie van het interieur, de buitenaanleg en de inrichting van het park op de planning. “We hebben al twee kandidaten voor de uitbating van het hotel. De uitbater zal ook instaan voor de inrichting van het hotel”, aldus burgemeester Sauwens.

Erik SMEYERS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio