Wellenaren voor afval naar Alken of Borgloon

Wellen heeft plannen om het containerpark te sluiten. Ze willen de inwoners doorsturen naar de parken van Alken en Borgloon. “Ons huidige containerpark ligt zonevreemd”, zegt burgemeester Johan Vanschoenwinkel (Open Vld). “Schandalig”, vindt oppositielid Els Robeyns (sp.a). “Afval is een basisdienstverlening.”

“Het containerpark van Alken is al in handen van afvalintercommunale Limburg.net”, legt Francis Bosmans (CD&V) uit, als schepen bevoegd voor afval in Wellen. “In Borgloon zijn ze ook bezig met de overdracht van hun containerpark naar Limburg.net. Die parken kunnen elk 17.000 inwoners aan. Ze hebben dus capaciteit over die wij kunnen invullen. De containerparken van Alken en Borgloon liggen trouwens dicht bij Wellen. Je moet daarvoor in het slechtste geval 10 minuten rijden. Ons containerpark ligt in een woonzone, zonevreemd dus.”

Het containerpark verhuizen, is een mogelijke oplossing. “Maar wij hebben maar 2,5 hectare extra industriegrond. Als wij daarvan één hectare innemen voor het containerpark, schiet er nauwelijks nog iets over. Ik zie trouwens niet wat het probleem is: mensen gaan toch ook naar Alken en Borgloon om te winkelen en te tanken.” De timing voor de sluiting? “Dat hangt af van Borgloon, hun park moet eerst in handen zijn van Limburg.net.”

Bij Limburg.net maken ze zich sterk dat Wellen hierdoor geld bespaart. “Ik schat toch zo’n 10 euro per inwoner”, zegt directeur Kris Somers. “Ander voordeel is dat ze over moderne containerparken zullen beschikken én dat ze de hele week lang hun afval kwijt kunnen, want nu is het park maar beperkt open.”

Actie

Els Robeyns gelooft de uitleg van Limburg.net niet. “Je zal wel zien: de Wellenaar zal uiteindelijk meer moeten betalen en verder moeten rijden. Daarom gaan we vrijdag aan het containerpark foldertjes uitdelen met de route die de Wellenaren moeten volgen naar Alken en Borgloon.”

Liliana CASAGRANDE

Paul PALMAERTS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio