Hasselts biopsietoestel verovert de wereld

De biopsietoestellen die oncoloog Jaak Janssens (Universiteit Hasselt) heeft ontwikkeld, zijn stilaan de wereld aan het veroveren. Dankzij de fijne spiraalvormige naald kan een dokter het aantal biopsieën drastisch inperken en zo vaak borstamputaties vermijden.

“Dat is nu nog eens bevestigd door een onafhankelijk Schots onderzoek”, zegt Jaak Janssens.

Medinvents is de spin-off van UHasselt die de biopsietoestellen Spirotome en Coramate ontwikkelt. “We hebben pas het goede nieuws gekregen van het onafhankelijke Schotse onderzoek”, legt Jaak Janssens uit.

“Dat onderzoek is uitgevoerd door het Diana, princess of Wales Hospital in Grimsby en zal volgend jaar gepubliceerd worden in The European Journal of Cancer Prevention. De Schotten hebben twee jaar lang bij een geselecteerde groep van 46 patiënten biopsieën uitgevoerd met onze toestellen. Het ging om vrouwen die een verkalking hadden van hun borst. Dit geeft risico op kanker. Normaal gezien moest je bij deze aandoening volgens de internationale regels zes biopsieën uitvoeren. Nu hadden ze meestal aan één of twee genoeg. De beste stalen hadden ze zelfs al bij de eerste biopsie. Als die verkalking goedaardig is, hoeft er ook geen ingreep te gebeuren. Dat was in 41 van de 46 keren het geval. Als de aandoening wel kwaadaardig is en je gebruikt een klassieke dikke naald voor de biopsie, dan verspreid je kankercellen en verniel je het borstweefsel. In 30 procent van de gevallen moet de borst dan ook worden geamputeerd. Onze naalden zijn net heel fijn: onze punt is 1 mm dik en kan een staal geven van 5 mm. Een klassieke naald is 1 cm dik en geeft een staal van 3 mm.” Is dan niemand eerder op het idee gekomen om een spiraal te gebruiken? “Jawel, maar de techniek om zo’n toestel te ontwikkelen, is zeer ingewikkeld.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio