Meer bescherming voor prostituees tijdens wereldbeker

Nu de wereldbeker voetbal met rasse schreden nadert, gaan in Zuid-Afrika steeds meer stemmen op om sekswerkers beter te beschermen en niet langer te vervolgen.

wverhaert

Zuid-Afrika richtte een speciale commissie op die moet nog voor de wereldbeker voor de nodige wetgevende hervormingen moet zorgen op het vlak van prostitutie. Sekswerkers en organisaties zien de wereldbeker als een kans om prostitutie de decriminaliseren.

“Ik heb gezien hoe mijn collega’s lastiggevallen worden door de politie, en ik heb het zelf ook meegemaakt”, zegt Anna, die al acht jaar aan de slag is als prostituee"; in Kaapstad. “Ik hoop dat dat tijdens de wereldbeker stopt.”

Arrestaties

De sekswerkers vragen op zijn minst een moratorium op arrestaties tijdens de het toernooi. “We zouden tijdelijke licenties moeten krijgen tijdens de wereldbeker, terwijl ze plannen op lange termijn bedenken”, zegt ze. Ze ziet het toernooi als een kans om lang te werken en “bakken geld te verdienen”.

Prostituees riskeren in Zuid-Afrika een gevangenisstraf als ze drie keer beschuldigd worden. Ze moeten bij de eerste arrestaties boetes tot 200 dollar betalen.

“De politie moet stoppen met de sekswerkers lastig te vallen”, zegt ook Dianne Massawe van de Sex Worker Education and Advocacy Taskforce (SWEAT).

Rechten

“Het verhoogt hun kwetsbaarheid alleen maar. We willen samenwerken met de politiediensten rond de wereldbeker. We stellen vast dat er nieuwe prostituees blijven komen, en dus is het beter om ze te informeren en ervoor te zorgen dat hun rechten beschermd worden. Het is een kwestie van mensenrechten.”

Het Zuid-Afrikaanse plan om aids te bestrijden voorziet in die decriminalisering. Gezondheidswerkster Marlise Richter ziet er alleen maar voordelen in. “De prostituee weet dan dat ze de wet aan haar zijde heeft. Ze kan onderhandelen over veilige seks, wat nu nauwelijks gebeurt.”

JG (IPS)

Meer over Zuid-Afrika