Vuurwerktoerisme aan banden gelegd

Buitenlanders die van plan zijn om spektakelvuurwerk in België te kopen, moeten vanaf nu ook bewijzen dat ze professionele vuurwerkmakers zijn. Dat heeft Minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) beslist.

ssimons

Spektakelvuurwerk is, in tegenstelling tot feestvuurwerk, enkel bedoeld voor professionelen. Voordien konden buitenlanders in België dit zwaar vuurwerk aankopen, terwijl ze er in eigen land een vergunning voor nodig hadden. Dit was vooral populair bij Nederlanders, die massaal over de grens trokken om vuurwerk aan te kopen. Belgen moesten voor hun aankoop al zo een bewijs kunnen voorleggen. Die ongelijkheid wordt nu rechtgezet.

In Nederland vallen ieder jaar slachtoffers door vuurwerk dat in België werd aangekocht. Ook dodelijke ongevallen zijn geen uitzondering. Van Quickenborne hoopt dat hier met zijn nieuwe regelgeving een einde aan komt.

Feestvuurwerk

Vuurwerk voor consumenten, feestvuurwerk, blijft wel vrij verkrijgbaar. Het verschil met professioneel vuurwerk ligt voornamelijk in de hoeveelheid en de aard van het kruit.

JB