Psychiater verwacht meer ontsporingen onder Amerikaanse militairen

Er is nog meer geweld te verwachten tussen Amerikaanse militairen als de geestelijke gezondheidszorg in het Amerikaanse leger niet verbetert. Dat zegt Kernan Manion, een psychiater die in januari werd ingehuurd om Amerikaanse militairen te begeleiden die na missies met psychische problemen kampen.

ssimons

Manion werkte tijdelijk bij de Mariniers in Camp Lejeune in North Carolina. Daar luidde hij de noodklok over de gebrekkige begeleiding van militairen die terugkeerden van een missie. Ook maakte hij zich zorgen over verhalen van militairen die hulp zochten en daarom geïntimideerd werden door commandanten.

De geestelijke hulpverlening aan militairen laat volgens hem in veel opzichten te wensen over. Er zijn te weinig hulpverleners en het systeem is overbelast. Zorg wordt soms verleend door officieren die veel te weinig psychiatrische kennis hebben om militairen die psychologische schade opliepen, effectief te behandelen.

Losers

"Ik heb sterke mariniers gezien die heel kwetsbaar terugkwamen. Ze waren gebroken door een of meer missies. Bij terugkomst werden ze geïntimideerd door hun commandanten, omdat ze "losers" zouden zijn", zegt Manion. "Hun superieuren weigeren de ernst van de problemen in te zien."

Manion kaartte de problematiek meermalen aan op de basis en waarschuwde dat gebrekkige begeleiding van deze militairen zou kunnen leiden geweldsuitbarstingen op de basis. Het gevolg was dat hij werd ontslagen.

Explosieve sfeer

Op 5 november schoot majoor Nidal Hassan, die zou lijden aan secundaire traumatische stress en werd getreiterd omdat hij moslim was, dertien militairen op de basis Fort Hood dood. "De basis is gelegd voor een nieuwe crisis, een nieuwe schietpartij. De sfeer is hier explosief en er is nog niets opgelost", zegt Chuck Luther, oprichter van 'The Soldier's Avocacy Group of Disposable Warriors', een Irakveteraan en voormalig sergeant.

JS

IPS