Fiscale fraude via KB Lux kan niet vervolgd worden

De gewezen toplui van Kredietbank en haar zusterbank KB Lux (nu beide KBC) en enkele vermogende klanten kunnen niet worden vervolgd voor fiscale fraude. Volgens de rechter werden de bewijzen illegaal verzameld. De speurders baseerden zich immers op documenten die werden gekopieerd door (intussen gewezen) werknemers van KB Lux. Een diefstal van bedrijfsgegevens en dat is illegaal.

ghouben, jvangeyte

Voor de correctionele rechtbank staan veertien mensen terecht. Het gaat om elf bankiers en drie klanten. Bij de bankiers zitten onder meer voormalig directievoorzitter Remi Vermeiren van Kredietank en zijn collega Damien Wigny van KB Lux. De klanten zijn vetsmelter Verkest en zijn echtgenote en het luxe-hoertje Rita Verstraeten, dat het vermogen van sigarettenmagnaat Gosset erfde. Zij zouden eind jaren tachtig op aanraden van KB en KB Lux een constructie via Luxemburg hebben opgezet om hun vermogen - goed voor honderden miljoenen - uit het zicht van de Belgische fiscus te houden.

De advocaten van de beklaagden voerden aan dat het proces niet mocht plaatsvinden. Ze argumenteerden dat de bewijsstukken illegaal waren verkregen. Ze werden immers bij hun werkgever gestolen door gewezen werknemers van KB Lux. De rechtbank volgt hen hierin nu.

Gestolen gegevens

Het verhaal van de gestolen gegevens gaat terug tot 1994. Toen lichtten vijf werknemers van KB Lux hun werkgever op voor 20 miljoen Duitse mark. Ze proberen zich in te dekken door een groot aantal documenten te kopiëren. Het gaat onder meer om microfiches met de namen van duizenden klanten, maar ook om kredietdossiers, die blijkbaar moeten dienen om zwartgeld te maskeren. Met die gegevens hopen ze hun werkgever te chanteren, mocht dat nodig zijn.

Toch gaan de vijf de deur uit. Ze zinnen daarop op weerwraak en proberen tot tweemaal om de gekopieerde documenten te overhandigen aan het Belgische gerecht, maar dat loopt evenveel keer spaak. Precies omdat het om gestolen gegevens gaat. Een duidelijke inbreuk op het Luxemburgse bankgeheim.

Maar er is een uitweg. Het gerecht mag de gegevens niet rechtstreeks gebruiken als het weet dat die illegaal verkregen zijn, maar wel als het die op een 'normale' manier in handen krijgt. En dus worden de gegevens 'gevonden' bij een huiszoeking.

Onderzoeksrechter Leys ging hierbij dus blijkbaar zijn boekje te buiten, oordeelt de Brusselse rechter nu. Gevolg: de bewijsstukken mogen niet gebruikt worden. En dus kan de vervolging niet plaatsvinden.

Het openbaar ministerie kan in beroep gaan.

JVG, GH