GM investeert in elektrische Chevrolet Volt

General Motors gaat 336 miljoen dollar investeren in zijn Hamtrackfabriek in Detroit. De autobouwer gaat er de elektrische auto Chevrolet Volt assembleren. In de lente van 2010 moeten de prototypes er van de band rollen. De commerciële productie is gepland voor eind 2010. En de productie voor de Europese markt start eind 2011.

jvangeyte

De Volt is een elektrische auto met 'ruimer bereik'-mogelijkheden. Hij is ontworpen om zo'n 60 kilometer op elektriciteit te kunnen rijden zonder benzine te verbruiken of emissies uit te stoten. Wanneer de lithium-ion-batterij in de Volt leeg is, wordt automatisch een motorgenerator ingeschakeld om de totale actieradius te vergroten tot meer dan 500 km alvorens er getankt of gestopt moet worden om de batterij op te laden.

Volgens John Lauckner, vicevoorzitter voor de productieplanning, is de Hamtrack-fabriek wellicht de eerste productievestiging voor elektrische wagens in de VS, die in volle eigendom toebehoort aan een grote autobouwer.

Nieuwe industrie

Het eerste ontwerp van de Volt werd in 2007 getoond op de North American International Auto Show in Detroit. Intussen zijn steeds meer constructeurs bezig met het ontwikkelen van een elektrische auto. In augustus stelde het Amerikaanse ministerie van Energie nog meer dan 2 miljard dollar beschikbaar aan 45 bedrijven, universiteiten en organisaties in 28 staten voor de productie van elektrische aandrijflijnen en batterijen en het 'elektrifiseren' van de mobiliteit.

Door de elektrische auto ontstaat een hele nieuwe industrie met onder meer ontwikkelaars en recyclagebedrijven voor baterrijen, uitbaters van oplaadstations en ontwikkelaars van elektromotoren.

Na het afronden van de nieuwe investering, zal General Motors al meer dan 700 miljoen dollar hebben gepompt in de nieuwe Volt-versie van Chevrolet.

JVG