Panorama van de Kempen is opnieuw 33 meter lang

Charles Wellens is weer compleet: 33 meter lang, zonder duivenpoep, resten van recepties in het gemeentehuis en jarenlang verzameld stof. Zo’n 3 maanden hebben restaurateurs zijn ‘Panorama van de Kempen’ hersteld, vanaf vandaag wordt dat enige panorama van Vlaanderen opgehangen in een speciaal ontworpen zaal in De Lieteberg in Zutendaal.

“Dit is een kans die je als restaurateur waarschijnlijk maar één keer in je leven krijgt”, menen Petrus Vanlessen en Myriam Vanderbiesen. “Wat Charles Wellens gedaan heeft, is indrukwekkend. Het moet aartsmoeilijk zijn om van dichtbij een schilderij te maken waarvan je weet dat het een panorama moet lijken. En daarbij gebruikte hij nog eens heel weinig verf. Kijk hier maar, die schaapjes: vanop afstand lijkt dat perfect op een kudde schapen maar als je vlakbij gaat staan, zie je dat het eigenlijk maar enkele verfstreken zijn. Dat getuigt van talent.”

Houtskool

Voor het eerst in jaren is het schilderij weer helemaal compleet: hersteld en bijeengepuzzeld in de kelders van De Lieteberg, klaar om vanaf vandaag opgehangen te worden. “Eigenlijk was het niet de bedoeling om een panorama te schilderen: het Sint-Hubertuscomité van Zutendaal vroeg in 1954 aan Lummenaar Charles Wellens om houtskooltekeningen te maken van Kempense vergezichten. Die zouden dan als achtergrond dienen voor een tentoonstelling van fauna en flora. Met wat heide en opgezette dieren ervoor”, vertelt Raymond Lambie van De Lieteberg. “Maar Wellens deed hen een aanbod: als het comité de doeken en de verf betaalde, maakte hij een volledig panorama van de Kempen. De oude Kempen, zoals hij die zich herinnerde van zijn jeugd tijdens de eeuwwisseling.”

Zo herken je er De Teut in, de Mechelse heide, de vijvers rond Lummen en Zolder. Ook grappig: op één van de bomen heeft hij een tekening geschilderd die de kerk van Wiemesmeer voorstelt.

Brand

Het schilderij werd uiteindelijk 33 meter lang, op maat van de tentoonstellingsruimte. “Na een 3-tal jaren verhuisde het naar een schuur in Bokrijk waar het net aan een brand ontsnapte, achteraf werd het in de kerk van Wiemesmeer opgehangen tot daar een deel van het gewelf ingestort is. Uiteindelijk werd het opgedeeld: de panelen werden ingelijst gehangen in de raadszaal van het gemeentehuis, het cultuurcentrum en in de kerk van Wiemesmeer.”

Het was de renovatie van insectencentrum De Lieteberg - als poort van het Nationaal Park - die de aanzet was voor een ‘eerherstel’ van Wellens’ meesterwerk. In een ronde zaal in het midden van het museum wordt het integraal opgehangen: je beklimt een soort van platform en krijgt van hieraf rondom uitzicht op de oude Kempen.

Oppervlaktevel

Maar uiteraard moesten eerst de sporen van jaren uithangen worden weggewerkt: stof, duivenpoep van de kerk, plakkerig spul en het effect van invallend licht. “Het grootste werk: het afnemen van het oppervlaktevel - een soort van mist die erover hing, nvdr - met een chemisch mengsel, de originele vernislaag hebben we wel kunnen behouden omdat die nog goed genoeg was. Het was dan ook geen restauratie maar een conservatie.”

Aan het werk - en een kopie voor de kerk van Wiemesmeer - hangt een prijskaartje van net geen 60.000 euro. Het panorama kan je vanaf voorjaar 2010 gaan bewonderen als de vernieuwde De Lieteberg de deuren opent.

Martin REYSKENS

Caroline VANDENREYT


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio