Asielzoekers in De Bark

De eerste asielzoekers zijn aangekomen in De Bark. Het gaat om zowel alleenstaanden als gezinnen uit onder meer Kosovo en Tsjetsjenië.

Journalisten zijn voorlopig niet welkom in De Bark, het gebouw dat vroeger van de Bouworde was en nu van Poverello. Tot voor kort kon je hier terecht voor onder meer bosklassen en bezinning. Bij de opening van andere asielcentra - zoals Sint-Truiden en het intussen alweer gesloten Hengelhoef - werd de pers wel toegelaten. “Vrijdag zullen we de pers ontvangen”, zegt Filip Rylant, woordvoerder van het Rode Kruis. “Eerst willen we de mensen rust gunnen.” De asielzoekers kwamen met het openbaar vervoer. Sommigen hadden koffers bij, anderen alleen maar een schamele doos of een plastic zakje. Met een plannetje zochten ze de weg naar De Bark.

Het aantal asielaanvragen is dit jaar fors gestegen. Door een schrijnend gebrek aan plaats zijn flink wat asielzoekers in Brusselse hotels opgevangen. Een deel is nu naar De Bark verhuisd. “Maar hoeveel kan ik op dit moment nog niet zeggen. In het centrum zullen in het totaal 90 mensen terecht kunnen.” De Bark is voor 13 maanden verhuurd als asielcentrum. Na 6 maanden volgt een evaluatie. In het centrum zijn 12 personen aan de slag. Enkele komen uit het asielcentrum in Lanaken. Op dit moment zijn nog twee jobs niet ingevuld. Bij de asielzoekers zijn ook kinderen. Waar zullen die naar school gaan? “Dat gaan we volgende week bekijken.”

De buren willen de pers wel ontvangen. “We hebben 300 handtekeningen verzameld. Tegen”, zegt Greta Leyssens, die pal naast het centrum woont. “Niemand heeft geweigerd te tekenen. Mensen hadden wel allerlei synoniemen klaar voor de burgemeester en de verantwoordelijke van het centrum. Die man is niet van Heusden, anders zou hij dit nooit doen. We maken ons vooral zorgen om de veiligheid. We vrezen vandalisme en criminaliteit.”

Overbuurvrouw An Kindermans ziet de asielzoekers wel graag komen. “Ik ben opgegroeid in dit centrum. Mijn vader heeft hier gewerkt. Ik ben blij dat er nu een deftige oplossing is voor het gebouw. Ik hoop dat buren en asielzoekers contact met elkaar kunnen hebben.”

Wat vindt burgemeester Sonja Claes? “We hebben geen keuze gehad. Nu moeten we gewoon proberen er het beste van te maken. Als er zich problemen voordoen, dan moet er in elk geval worden ingegrepen.”

LC


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio