Dakpan-elementen met ingewerkte zonnepanelen

Vandaag wordt er tijdens het Open Innovatieforum in Genk een innovatie op vlak van zonnepanelen aan de pers voorgesteld. De Tongerse fabrikant van metalen dakpan-elementen Metrotile monteert er de zonnepanelen van Solar Power (VS) op.

Metrotile Europe in Tongeren ziet de innovatie als een extra service voor zijn klanten. “De zonnepanelen van Solar Power worden voorgemonteerd op onze dakpan-elementen. In Nederland hebben we al een proefinstallatie gerealiseerd. Als straks de nodige technische erkenningen (Tüv) binnen zijn, kunnen we deze voorgemonteerde zonnepanelen beginnen commercialiseren”, zeggen Tamara Canini en Steven Thijs van Metrotile.

Het bedrijf ziet vooral mogelijkheden bij renovatieprojecten. Bij het plaatsen van het nieuwe dak kunnen zo in één moeite ook de zonnepanelen worden geplaatst.

Voor de zonnepanelen zelf doet Metrotile een beroep op de Amerikaanse producent Solar Power uit Roseville (VS, California). Dat gebeurt via Bnl-Tactics uit Heusden-Zolder, dat vorige week nog bekendmaakte dat het voor de Amerikaanse zonnepanelenproducent in Europa een dealernetwerk gaat uitbouwen en bemannen. “Daarnaast willen we voor Solar Power in Europa ook grote projecten realiseren en samenwerkingsverbanden zoeken met andere bedrijven. Zoals nu de samenwerking met Metrotile”, zegt Bart Cops van Bnl-Tactics Group.

Tekort

De keuze voor Solar Power is zowel voor Bnl-Tactics als Metrotile dezelfde. Door het (Vlaamse) subsidiebeleid is er momenteel een tekort aan zonnepanelen en bijhorende uitrusting (zoals omvormers). Solar Power zoekt van zijn kant afzet in Europa. “We zien dit vooral als een bijkomende service”, aldus nog Steven Thijs van Metrotile. “Metalen dakpanelementen blijven uiteraard onze core-business.”

Metrotile Europe werd in 1997 opgericht en heeft een zusterbedrijf in Nieuw-Zeeland.

Innovatieforum

Het nieuwe systeem wordt vandaag in primeur voorgesteld op het Open Innovatieforum in de Limburghal in Genk. Daar verwachten ruim 100 Limburgse exposanten/bedrijven zo’n 1.200 professionele bezoekers.

Dominiek CLAES

www.metrotile.be

www.bnl-tactics.com

www.innovatieforum.be

-


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio