Eeuwenoude toren herrijst in garage

Eeuwenoude toren herrijst in garage

Eeuwenoude toren herrijst in garage

Maaseik - Het stadsbestuur van Maaseik gaat de verdedigingstoren van de vroegere burcht van de Graaf van Loon een nieuwe locatie geven in de ondergrondse parkeergarage Kolonel Aertsplein aan de Bospoort in Maaseik. “Voor de toeristen komen er twee informatiepanelen naast de toren,” zegt archeologe Anja Neskens.

De toren werd bij graafwerken voor de bouw van het winkelcentrum Kolonel Aertsplein in de zomer van 2005 ontdekt op de hoek van de Boomgaardstraat en Prinsenhoflaan. “De verdedigingstoren die we in 2005 terug vonden staat in de stadsrekening 1602 van Maaseik omschreven als ‘die nieuwen thoeren aent huys bongart’”, aldus Bert Mersch van de archeologische dienst Maaseik. “De hoge toren is later vervangen door lagere, maar steviger uitgevoerde rondelen die opgetrokken waren in mergelblokken en bakstenen. Ze waren voorzien van kanonkelders en schietgaten.”

Archeologe Anja Neskens: “Omdat deze toren afgebroken moest worden voor de aanleg van de parkeergarage is het monument uit 1602 gedemonteerd en werd elk mergelblok genummerd voor wederopbouw. Aan de hand van de nummers is de toren gereconstrueerd in de parkeergarage. Zo kunnen we bezoekers van Maaseik een mooi stukje geschiedenis tonen.” De mergeltoren is opgebouwd nabij de hoofdingang van de parkeergarage aan de Bosstraat. Er komen nog twee infoborden met foto’s en wat uitleg over de ontdekking en bestemming.

Mark DREESEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio