Gingelom krijgt 7 windmolens langs E40

Het gemeentebestuur heeft de milieu- en bouwvergunning goedgekeurd voor zeven windturbines langs de E40. De vennootschap Greensky kan hierdoor volgend jaar starten met de bouw zodat de molens in 2011 klaar zijn. De gemeente krijgt per turbine jaarlijks 12.000 euro, en dat gedurende 20 jaar.

De turbines maken deel uit van een windmolenpark langs de E40 dat zich uitstrekt van Hélécine tot voorbij Gingelom. In totaal worden er 29 stuks geplaatst, waarvan 7 op Gingeloms grondgebied. Drie komen er aan de zuidkant, vier aan de noordkant.

Het windmolenpark wordt gebouwd door de vennootschap Greensky waarin Electrabel (voor ruim de helft), en verder Infrabel, Sint-Truiden en Landen participeren. De gemeente Gingelom participeert zelf niet in de vennootschap maar krijgt gedurende 20 jaar 12.000 euro per turbine.

“Een kleine gemeente als Gingelom kan nietinvesteren in een dergelijk groot project, maar de turbines op ons grondgebied leveren toch een mooi bedrag op”, zegt schepen van ruimtelijk ordening en financiën Gilbert Medart. “Er werden maar weinig bezwaarschriften ingediend tegen de bouw, en dan nog voornamelijk door mensen die niet eens in de buurt wonen”.

Een derde van de stroomproductie van het hele windmolenpark is voor de spoorwegen bestemd. Het resterende deel gaat naar het openbare elektriciteitsnet. Het hele park zal stroom leveren voor een equivalent van 11.000 gezinnen. De turbines hebben een tiphoogte van 150 meter en een diameter van 93 meter.

Erwin REYSKENS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio