Marino Keulen wint eerste ronde, Gwendolyn Rutten uit race

Print
Marino Keulen wint eerste ronde, Gwendolyn Rutten uit race

Marino Keulen wint eerste ronde, Gwendolyn Rutten uit race

Voormalig Vlaams minister Marino Keulen heeft de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen bij Open Vld gewonnen. Hij haalde het met 36 procent van de stemmen. Volgende week volgt de beslissende tweede ronde. Gwendolyn Rutten is uitgeschakeld.

Een tweede ronde is nodig omdat Keulen er niet in slaagde om een meerderheid achter zich te krijgen. Zijn tegenstander in die tweede ronde, die volgend weekend wordt gehouden, wordt Alexander De Croo.

Hij wist 35 procent van de Open Vld'ers te charmeren. Gwendolyn Rutten maakt geen kans meer op het voorzitterschap. Zij werd derde met 28 procent van de stemmen en mag zo niet meer deelnemen aan de tweede ronde.

"Hoofd leegmaken nu"

De leden van Open Vld konden afgelopen week hun stem uitbrengen per computer. De Rutten-stemmers hebben nu duidelijk de sleutel in handen. Trekken zij nu de kaart van Keulen of De Croo?

Rutten zelf wil nog niet kwijt voor wie ze zal stemmen. "Ik wil eerst rustig mijn hoofd leegmaken", zei ze achteraf.

Keulen heeft als running mates Vlaams parlementslid Annick De Ridder en Yves Deswaene, de burgemeester van Lochristi. De Croo koos voor federaal minister Vincent Van Quickenborne en gewezen Vlaams minister Patricia Ceysens.

Grondige vernieuwing

"We hebben de eerste ronde gewonnen, nu gaan we voor de eindzege", vertelde Keulen na zijn triomf. "Er waren drie teams met negen sterke kandidaten, dus ik wist dat het een harde strijd zou worden." Hij wil in de komende dagen nu de mensen die voor Rutten stemden, overtuigen om nu voor zijn team te gaan.

Alexander De Croo, de zoon van, was uiteraard ook een tevreden man. "Het begint nu terug van nul. Wij gaan proberen elke stem te halen, ook van diegenen die in de eerste ronde voor Marino hebben gekozen. Het is wel zo dat, als je de som maakt, 62 procent heeft gestemd voor een grondige vernieuwing", heeft hij het over zijn stemmers en die van Rutten.