VB-Kamerlid wil vrijdag met drugshond naar gevangenis

Kamerlid Bert Schoofs (VB) wil volgende week vrijdag met een drugshond naar de gevangenis van Hasselt gaan om na te speuren wie drugs binnenbrengt.

jrosquin

Hij zegde dat donderdag in de Kamer, waar het rapport-Todts van 2008 over drugs in de bajes werd besproken. Daaruit bleek dat één op de drie gedetineerden drugs gebruikt in de gevangenis en een derde van deze gebruikers maakte zelfs op cel kennis met drugs.

Schoofs eiste van justitieminister De Clerck maatregelen tegen de Hasseltse gevangenisdirectie, die “volgens de cipiersvakbonden geen grondige drugscontroles wil omdat ze de gevangenen rustig wil houden”. Hij pleitte – net als eerder Stefaan Van Hecke (Groen!) - voor drugshonden.

Speekseltests

Ook Raf Terwingen (CD&V) was gewonnen voor drugshonden, maar zeker ook voor speekseltests op cel. Renaat Landuyt (sp.a) pleitte dan weer voor een soort van BOB-controles op drugs onder leiding van een gerechtsarts, bij alle mensen die de bajes binnenkomen.

De Clerck zegde dat zijn voorganger Jo Vandeurzen na het rapport-Todts maatregelen nam en dat er beterschap op komst is omdat er ook wat geld is om drugsvrije centra binnen de bajes te scheppen.

JDW