Mediaconcentratie ondermijnt Chileense democratie

Chili dreigt een schoolvoorbeeld te worden van hoe mediaconcentratie de democratie ondermijnt, waarschuwt de gelauwerde journaliste María Olivia Mönckeberg.

wverhaert

"Ik vrees dat we vandaag, in aanloop naar de viering van tweehonderd jaar Chileense onafhankelijkheid, voor de grootste crisis staan voor de vrijheid van meningsuiting en mediaconcentratie sinds de jaren negentig", zegt Mönckeberg.

Mönckeberg, die dit jaar de Nationale Prijs voor Journalistiek won, beseft dat mediaconcentratie in de hele wereld een probleem vormt. Maar Chili ziet ze als een uniek probleem, omdat het systeem "strikter gesloten is en nauwelijks gereguleerd", en omdat het overgenomen is door "uiterst rechtse" economische groepen.

Magnaten

Ze schreef er een boek over, 'Los magnates de la prensa' (De Persmagnaten). "Paradoxaal genoeg was de Chileense pers erg kritisch, libertijns en republikeins bij haar ontstaan na de onafhankelijkheidsverklaring", schrijft ze. "Maar bijna tweehonderd jaar later dienen de kranten de belangen van invloedrijke rechtse economische groepen. Die zijn meer geïnteresseerd in het bestendigen van hun winsten en het verspreiden van hun ideologie dan in verslaggeving vanuit een breed perspectief of het aanmoedigen van communicatie tussen burgers". De concentratie is vooral bij de geschreven pers alarmerend. Radiostations vertonen gelijkaardige symptomen, zegt ze. Televisie is erg commercieel geworden en verdrinkt in showbizz- en misdaadnieuws en sensatie.

JG (IPS)

Meer over Chili