Geen aidsmedicijnen voor vijftienjarige Martha

Martha weet dat zij en haar twee zusjes medicijnen nodig hebben. Ze weet ook waar ze die moet halen: in de kliniek vlakbij haar huis in de wijk Glen Norah in Harare. Maar omdat ze nog maar vijftien jaar oud is, mag ze alleen medicijnen afhalen in gezelschap van een volwassene.

wverhaert

"Toen mijn moeder in 2007 overleed, haalde mijn tante medicijnen voor ons. Maar zij is naar Zuid-Afrika verhuisd. Andere familieleden weigeren de medicijnen te halen, omdat ze bang zijn dat anderen dan denken dat zij ziek zijn", zegt Martha.

Martha is een van de ongeveer 159.000 kinderen in Zimbabwe met hiv. Op 24 november publiceerde het VN-Kinderfonds (Unicef) een rapport waaruit bleek dat er dagelijks honderd kinderen jonger dan vijf jaar overlijden in Zimbabwe. In de meeste gevallen gaat het om ziekten die gerelateerd zijn aan hiv en aids. Vaak hadden de sterfgevallen met goede behandeling voorkomen kunnen worden.

Wetswijziging

De Nationale Aidsraad (NAC) stelt dat er jaarlijks 39.809 kinderen overlijden aan ziekten die gerelateerd zijn aan aids. "Zij overlijden niet omdat er geen medicijnen beschikbaar zijn, maar omdat er niemand is die de medicijnen voor hen ophaalt. Zelf mogen ze dat niet doen", zegt Orirando Manwere, woordvoerder van de NAC.

Veel kinderen met hiv zijn wees en houden het huishouden gaande met broers of zussen. Of ze wonen bij familie. Bekezela Manpanda, voorzitter van het Wereldaidsdagcomité in Zimbabwe, pleit voor een wetswijziging. "De staat moet ervoor zorgen dat deze kinderen de behandeling krijgen die ze nodig hebben. De regels moeten daarvoor aangepast worden."

Het Zimbabwaanse ministerie van Gezondheid en Kinderwelzijn, schat op grond van een nog te publiceren rapport over 2009, dat bijna 10 procent (107.388) van de mensen met hiv in Zimbabwe jonger is dan veertien jaar. Ruim 35.000 kinderen hebben dringend medicijnen nodig. Daarvan kreeg ongeveer de helft die voor het einde van augustus van dit jaar.

JS (IPS)