Senioren zorgen voor senioren

Sachiko Yamada had gehoopt dat ze tijdens haar pensioen veel zou reizen en van het leven zou kunnen genieten. Maar nu zorgt ze vijf dagen per week voor haar negentigjarige moeder. In Japan, het snelst vergrijzende land ter wereld, moeten de senioren voor de senioren zorgen.

wverhaert

“Ik had mijn eigen bedrijf en heb vele jaren hard gewerkt, maar nu moet ik mijn moeder verzorgen”, zegt de 65-jarige Yamada. Haar moeder staat op een wachtlijst voor een rusthuis.

Nergens ter wereld worden mensen ouder dan in Japan. Vrouwen worden gemiddeld 86 jaar oud, mannen 79 jaar. Meer dan een vijfde van de 127 miljoen Japanners is ouder dan 65; slechts 13 procent is jonger dan 15. Door de snelle vergrijzing en toegenomen levensverwachting kan de Japanse overheid de vraag naar betaalbare rusthuizen niet meer aan.

Ouderen verzorgen ouderen

"Vroeger droegen de families zorg voor de ouderen, maar doordat die nu langer leven, zijn er meer problemen”, zegt dokter Nobuhiko Ishida, die verscheidene klinieken, rust- en verzorgingsinstellingen in heel het land heeft. “Door het tekort aan faciliteiten moeten de ouderen nu zorg dragen voor de ouderen.”

Premier Yukio Hatoyama, die sinds september het land leidt, is bezorgd over de sociale en economische gevolgen van de vergrijzing: stijgende kosten in de pensioenen en gezondheidszorg, minder spaar- en investeringscijfers, en een krimpende arbeidsmarkt.

Immigratie

Er gaan daarom steeds meer stemmen op om het strikte immigratiebeleid te hervormen. Maar door haar homogeniteit heeft de Japanse samenleving buitenstaanders altijd wantrouwend bekeken.

“Ik denk dat Japan aantrekkelijk moet worden zodat steeds meer mensen, ook toeristen, het land willen bezoeken, er willen wonen en werken”, zei premier Hatoyama in november. “Ik weet niet of ik dit immigratiebeleid kan noemen, maar de laatste jaren heeft Japan zijn arbeidsmarkt voorzichtig geopend voor verpleegkundig en verzorgingspersoneel uit Zuidoost-Aziatische landen.”

RP (IPS)

Meer over Japan