Kempens ei gaat langer mee

De producent van eiproducten Lodewijckx uit Veerle-Laakdal brengt gepasteuriseerde schaaleieren op de markt. Dat gebeurt onder de naam Cocovite. Door de behandeling zijn ze vrij van salmonella.

jvangeyte

Door de pasteurisatie, waarbij het ei door stoom wordt opgewarmd, kan de versheidsgarantie worden verlengd tot vijf weken en dat zonder aan de smaak wordt geraakt. Normaal verliest een ei al na drie weken zijn versheid.

Lodewijckx werkte hiervoor samen met de KU Leuven, het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie Vlaanderen (IWT) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

De gepasteuriseerde eieren moeten wel onder 4°C worden bewaard.

De groep Lodewijckx uit Veerle-Laakdal stelt 100 mensen tewerk. Hij realiseerde vorig jaar een omzet van 44 miljoen euro. Daarvoor worden wekelijks 15 miljoen eieren verhandeld. Ze worden verkocht voor directie consumptie en/of voor verwerking in diverse producten.

JVG