Movetis start beursloopbaan tegen 12,25 euro

Het Kempense farmabedrijf Movetis krijgt morgen zijn eerste beursnotering op Euronext Brussel. De beursgang van het bedrijf werd succesvol afgerond. De vraag naar aandelen lag 1,5 keer hoger dan het aanbod. Wie bij de inschrijving effecten te pakken kreeg, betaalt er 12,25 euro per stuk voor.

jvangeyte

Movetis is een afsplitsing van Janssen Pharmaceutica. Het bedrijf legt zich toe op geneesmiddelen voor maag- en darmproblemen.

Binnenkort mag het starten met de verkoop van zijn belangrijkste geneesmiddel Resolor, voor de behandelng van chronische constipatie bij vrouwen voor wie laxeermiddelen onvoldoende verlichting bieden. De eerste lancering is begin 2010 gepland in Duitsland.

In de VS en Europa lijden meer dan 200 miljoen mensen aan één of andere maag- en darmaandoening. De wereldwijde markt voor maag- en darmgeneesmiddelen is naar schatting goed voor een jaarlijkse omzet van ten minste 41 miljard dollar. De inspanningen van Movetis zijn gericht op die maag- en darmaandoeningen met de grootste onbeantwoorde medische behoefte die ongeveer 7 miljard dollar aan jaarlijkse omzet vertegenwoordigen.

In Europa bezoeken bijna 14 miljoen patiënten hun dokter voor chronische constipatie. De helft daarvan zijn ontevreden met laxeermiddelen. Ongeveer 85% van de patiënten met chronische constipatie die hun dokter bezoeken, zijn vrouwen.

Prijs

Om de ontwikkeling te versnellen, deed het bedrijf de voorbije dagen een beroep op de beleggers. Die waren bereid om 12,25 euro per stuk te betalen. Dat lag in het midden tussen de 11,25 euro en 14,25 euro die Movetis had verwacht.

Movetis verkocht al 6,9 miljoen aandelen. Daarbij komen nog 1,04 miljoen effecten extra omdat de vraag zo groot was. In totaal zullen dus zowat 8 miljoen aandelen worden uitgegeven, wat het bedrijf 97,75 miljoen euro aan vers geld opbrengt.

De beursgang werd begeleid door Credit Suisse en KBC Securities.

JVG