Marokkaanse mensenrechtenactiviste in hongerstaking in Lanzarote

Op de luchthaven van het Spaanse eiland Lanzarote is mensenrechtenactiviste Aminatou Haidar al drie weken in hongerstaking. Marokko laat haar niet terugkeren naar huis.

ikerremans

Haidar ijvert voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara en wordt wel eens de Gandhi van de Sahrawi genoemd. Ze is momenteel erg verzwakt en kan nauwelijks staan of spreken, zeggen sympathisanten.

Spaanse nationaliteit

Op 14 november stuurde de Marokkaanse overheid haar terug nadat ze in El Aaiún geland was, de hoofdstad van de Westelijke Sahara. Ze was via het Spaanse eiland Lanzarote teruggekeerd uit de Verenigde Staten, waar ze een mensenrechtenprijs in ontvangst had genomen.

De Marokkaanse autoriteiten hielden haar twaalf uur vast omdat ze op haar formulier haar nationaliteit niet had ingevuld en als woonplaats 'Westelijke Sahara' en niet 'Marokko' had opgegeven. Ze namen haar papieren in beslag en stuurden haar terug naar Lanzarote.

Miguel Ángel Moratinos, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, bood haar eerst het vluchtelingenstatuut aan en vervolgens de Spaanse nationaliteit, maar tweemaal weigerde Haidar omdat het haar niet toeliet naar huis terug te keren.

Dinsdag vroeg Moratinos aan Marokko om haar een paspoort te bezorgen. De Marokkaanse overheid weigerde en zei dat Haidar zich eerst moest verontschuldigen. Spanje riep ondertussen de hulp van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in.

RP, JG (IPS)