Italië stuurt 1.000 extra soldaten naar Afghanistan

Italië staat achter de nieuwe strategie van de Amerikaanse president Barack Obama en stuurt in 2010 ongeveer 1.000 extra soldaten naar Afghanistan. Dat heeft de Italiaanse minister van Defensie Ignacio La Russa bekend gemaakt.

ikerremans

Momenteel zitten er al 2.800 Italiaanse militairen in Afghanistan en premier Silvio Berlusconi liet woensdag al uitschijnen dat hij nog meer soldaten wilde sturen.

President Obama maakte woensdag bekend dat hij 30.000 extra manschappen wil inzetten in de strijd tegen de Taliban in Afghanistan. Hij rekende daarvoor op de steun van de bondgenoten van de VS.

"Minstens 5.000 extra troepen"

De VS wil van de NAVO 5.000 tot 7.000 extra manschappen. Groot-Brittannië, Polen en Spanje zullen waarschijnlijk ook ingaan op die vraag. Of België meer militairen gaat sturen, is nog niet duidelijk.

Volgens NAVO-woordvoerder James Appathurai hebben nu al zo'n 20 bevriende regeringen in totaal zo'n 5.000 extra soldaten beloofd. "Op grond van wat we de afgelopen 24 uur gehoord hebben, kunnen we met zekerheid zeggen dat we dit cijfer zullen overstijgen", zei hij.

Meer over Afghanistan