Jongeren slaan massaal aan het gokken

Jongeren slaan massaal aan het gokken, en zelfs met spelletjes die door de wet verboden zijn. De aankoop van krasbiljetten is populair maar pokeren blijft een zeer populaire aangelegenheid. Dat blijkt uit een ondervraging door het OIVO bij 2.600 Franstalige en Nederlandstalige leerlingen uit het lager en secundair onderwijs in de klas.

ssimons

Jongens spelen meer dan meisjes

Gemiddeld meer dan 1 jongere op de 5 zegt al voor geld te hebben gespeeld. Dit is nochtans verboden onder de 18 jaar.

Gemiddeld begint een jongere al op de leeftijd van 13 jaar voor geld te spelen. Per maand besteden ze gemiddeld 38 euro.

Er gokken meer jongens (27%) dan meisjes (18%) voor geld. Jongeren die in de eerste jaren van het middelbaar onderwijs zitten, hebben al het meest voor geld gespeeld. Bij de 10-jarigen speelde al 20%, bij de 14-en 16-jarigen stijgt dit tot 27%.

De verschillende kansspelen

Meer dan 3 op de 5 van de spelende jongeren kochten al krasbiljetten en meer dan 2 op de 5 van de spelende jongeren deden al mee aan loterijen. Hetzelfde aantal jongeren kaartte of pokerde voor geld. 1 op de 4 jongeren gokt vandaag de dag online. Voorlopig doen ze dit nog zonder inzet van geld, maar de stap naar betaald gokken is snel gezet.

63% van de jonge spelers kopen krasbiljetten. Spelers uit het lager onderwijs kopen vaker dan gemiddeld krasbiljetten (75%). Bij de 11-jarigen loopt dit op tot 94%. 13- en 16-jarigen doen dit ook meer dan gemiddeld (75% en 74%).

37% van de jonge spelers pokeren voor geld. Pokeren voor geld gebeurt gemiddeld meer door de laatstejaarsstudenten van het secundair onderwijs (72%), maar ook de 14-jarigen doen het gemiddeld meer.

24% van de jonge spelers gokken op het internet. Gokken op het internet zonder te betalen gebeurt vaker door jongeren uit het 3de en 4de jaar secundair onderwijs (33%) en het 5de en 6de jaar secundair onderwijs (38%).

22% van de jonge spelers spelen vaak in lunaparken en speelzalen. Dit gebeurt nog meer bij de 17-jarigen (36%).

14% van de jonge spelers gaan sportweddenschappen aan in agentschappen.

14% van de jonge spelers nemen via telefoon of sms deel aan wedstrijden op televisie. Meisjes nemen vaker (24%) deel dan jongens (8%), jongeren uit de laatste jaren van het secundair onderwijs zelfs 32%.

Bedrag van de speeluitgaven

De jongeren verklaren dat ze gemiddeld 38 euro per maand uitgeven. Maar er zijn jongeren uit het 5de en 6de secundair die per maand 133 euro durven inzetten.

Verslaving

"Van een grootschalig probleem is voorlopig nog geen sprake. Maar er zijn indicaties die aantonen dat het in de toekomst een probleem zou kunnen worden", aldus het OIVO. "Sommige jongeren geven toe zenuwachtig en prikkelbaar te worden als ze niet kunnen spelen. En omdat het over minderjarige, beginnende en vaak onvoorzichtige spelers gaat, moet er met deze opmerkingen wel degelijk rekening gehouden worden."