Hoe ga je best om met je ex?

Ieder jaar scheiden er gemiddeld 30.000 Belgische koppels. Pijnlijk, zeker als je kinderen hebt. Want hoe doe je dat eigenlijk: op een verantwoorde wijze omgaan met je ex?

mgeysmans

Na een relatie voel je je meestal erg boos en verdrietig. Je voelt nog steeds erg veel voor je ex-partner en vraagt je af of het het wel allemaal waard was. De eerste belangrijke stap is echter om te stoppen met ruziemaken. Wanneer kinderen hun ouders voortdurend zien ruziën, denken ze automatisch dat ze partij moeten kiezen. Ze voelen zich schuldig en denken dat alles aan hen ligt. Het is dus belangrijk dat je in het beging je boosheid kanaliseert en soms zelfs wegstopt.

Loslaten

Ook al zie je de persoon nog graag, loslaten hoort nu eenmaal bij een scheiding. Haal daarom de zakelijke persoon in je naar boven. Het maakt niet langer uit dat je je ex een verrader vindt, want je relatie is voorbij. Wil je er toch met hem of haar over praten? Verwacht dan geen steun, medeleven of zelfs excuses van je ex. Als je iets wilt zeggen, moet je dat enkel voor jezelf doen omdat je het kwijt wil. Hou steeds voor ogen waar het eigenlijk allemaal om draait: de kinderen. Zijn zij gebaat bij een vader en moeder die elkaar de ogen kunnen uitkrabben?

Vader & Moeder

Ook al zijn jullie geen koppel meer jullie blijven ouders van jullie kinderen. Geef je ex dan ook de kans om deze rol in te lossen. Soms heb je het moeilijk met de opvoedingswijze van je partner, maar vraag jezelf eerst af of die andere regels wel zo erg zijn. Zie je echter dat je kind lijdt onder de opvoeding van je ex? Dan is het tijd om met hem of haar een gesprek aan te gaan.

Uitbuiten

Kinderen die een scheiding moeten verwerken, hebben al snel de neiging om het leuke voor zichzelf eruit te halen. Wanneer ze iets niet krijgen, zullen ze je dan ook proberen uitbuiten. "Bij papa krijg ik dit wel, daar mag ik wel laat opblijven, daar krijg ik wel chips tijdens de week." Laat je hierdoor niet chanteren. Jij bent nog steeds het hoofd van jullie gezin, en jij alleen beslist wat er in je huis gebeurt. Vertel je kinderen duidelijk, dat papa mag doen wat hij wil, maar dat jij duidelijke en andere regels hebt opgesteld die ze moeten respecteren.

Nieuwe liefde

Een nieuwe liefde wordt al snel als een indringer beschouwd, zowel door je ex als je kinderen. Tieners die zien dat hun ouders niet langer ruziemaken, denken al snel dat ze misschien wel terug bij elkaar komen. Dat droombeeld wordt hardhandig verpest door de nieuwe liefde. Introduceer hem of haar dan ook pas als je echt zeker bent van je relatie. Zorg er ook voor dat je ex je nieuwe relatie niet van iemand anders te weten moet komen, want dat zorgt al snel voor irritatie en jaloezie.

Niet te missen