Controleurs NMBS kunnen zwartrijders niet beboeten

De controleurs van de NMBS en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zitten met de handen in het haar. Als zwartrijders weigeren hun identiteit kenbaar te maken, kunnen ze enkel de politie erbij roepen. Maar agenten mogen de namen van de overtreders niet doorgeven aan de controleurs. Op die manier kunnen de vervoersmaatschappijen zwartrijders amper nog beboeten.

kscherpenberg

De controleurs zijn niet bevoegd om van een overtreder de identiteitskaart te eisen. Agenten kunnen desnoods wel een pv opstellen. "Het is geen nieuw standpunt', aldus de woordvoerster van de federale politie. "Onze juridische dienst heeft gewoon de wet uitgelegd."

Wel kunnen de MIVB en de NMBS zich wenden tot het plaatselijke parket om te vragen of de identiteit van de zwartrijder wordt vrijgegeven, maar een niet erg motiverende enorme administratieve rompslomp zal sowieso volgen.

Beëdigde ambtenaren

"Treinbegeleiders die zwartrijders betrappen, kunnen op de trein een regeling treffen en een boete uitschrijven. Het zijn beëdigde ambtenaren, dus ze hebben die bevoegdheid", aldus NMBS-woordvoerder Jochem Goovaerts. Maar als de zwartrijder zijn identiteit niet bekend wil maken, kan ook de spoorwegpolitie daar niets aan doen.

Anonieme werknemers van de NMBS beweren dat er heel wat zwartrijders op die manier vrijuit gaan. Securail, de veiligheidsdienst van de NMBS, zit wel aan de onderhandelingstafel met de politie om een oplossing te vinden.

Bij De Lijn kennen ze het probleem niet. "Onze controleurs mogen verbaliseren en mensen staande houden tot de politie ter plaatse komt", weet woordvoerder Tom Van de Vreken. " We hebben nog geen meldingen dat er na tussenkomst van de politie een probleem zou ontstaan."

Meer over MIVB