Ecocheques schieten hun doel voorbij

Het gaat goed met de ecocheque. In totaal hebben al meer dan 450.000 Belgen in de voorbije weken 125 euro cadeau gekregen in de vorm van de cheque, waarmee ze ecologisch duurzame producten kunnen aankopen. Leveranciers Accor en Sodexho kunnnen nauwelijks aan de vraag voldoen. Bovendien schiet de ecocheque, doordat noch verkopers noch consumenten altijd goed zijn geïnformeerd, zijn doel vaak voorbij.

kscherpenberg

Het principe van ecocheque werd in de zomer van dit jaar in het leven geroepen. De cheque was een crisismaatregel om de koopkracht van de burgers te verhogen, maar die koopkracht dan wel te focussen op producten en diensten van ecologische aard.

De cheques worden één keer per jaar uitgekeerd. Omdat hij dit jaar alleen voor de laatste zes maanden werd ingevoerd, mogen ze een waarde vertegenwoordigen van 125 euro. In 2010 wordt dat 250 euro. Daarna volgt een evaluatie.

Kriebels

Op de sociale secretariaten van tal van bedrijven wordt gevloekt over de bijkomende werkdruk. En bij tal van winkels krijgen de caissières de kriebels over opnieuw een nieuw betaalmiddel, dat alleen maar mag worden geïnd bij de aankoop van welbepaalde producten.

In de praktijk wordt de ecocheque dan ook voor de aankoop van vanalles en nog wat gebruikt (video, snoep, enz...). “Mogelijk zijn sommige winkels niet goed geïnformeerd”, luidt het commentaar bij Sodexo en Accor. “Maar wij kunnen niet optreden als politie-agent, en de overtreders een sanctie geven. Wij kunnen ze hooguit van onze lijst schrappen, als er sprake is van consequent misbruik.”

Klik hier om te zien welke producten je kunt kopen met ecocheques

Gunter WILLEKENS