“En nu nog een uitgever”

De 35-jarige Maasmechelaar Jamal Kazza, een Belg van Marokaanse origine, heeft de Kif Kif Award voor literatuur gewonnen. Dat is een van de drie hoofdprijzen in de tweede editie van de interculturele talentenjacht waarmee de organisatoren meer kleur op de Vlaamse podia willen brengen.

Jamal Kazza trok weer naar Maasmechelen met de hoogste literatuuronderscheiding, goed voor 1.000 euro. Volgens de jury heeft Jamal “de gave om vanuit zijn authenticiteit zijn overtuiging te verwoorden op een poëtische manier die toehoorders aan hun stoel kluistert”. “Oef, een hele boterham”, lacht Jamal. Zowel in Hasselt als in Bilzen is hij bekend in de sector van het jeugdwerk en het gelijkekansenbeleid in het onderwijs.

Verbrand

“Ik ben eigenlijk ooit gestart met schrijven naar een pennenvriendin toen in veertien was. Dat doen wel meer mensen, maar mijn schrijfmaatje woonde recht tegenover ons huis. We hadden dan ook goede afspraken gemaakt: we schreven alles wat ons bezielde maar na het lezen werd het schrijfsel meteen verbrand. Zo waren we een hele tijd mekaars klankbord.”

“Rond mijn achttiende vond ik het buitenshuis net iets leuker en verdween dat schrijven een hele tijd naar het achterplan. Tot ik in 2008 zes maanden aan bed en zetel gekluisterd werd met een achillespeesruptuur. Sinds die tijd pen ik dagelijks minstens één poëziestukje neer. Ik heb ook mijn autobiografie met werktitel ‘Gewoon en jongen van 13’ bijna klaar en een kinderverhaal ‘Mijn papa is en held’. Dat kortverhaal is zelfs door de toneelgroep Yawar bewerkt tot een theaterstuk van 40 minuten waarin ik intussen ook ijverig mee acteer. Voor mij een nieuwe maar wel heel leuke wereld die opengaat.”

“De rode draad door alles wat ik tot vandaag schreef, is zeker dat je kinderen kind moet laten zijn. Vanuit mijn job ben ik daar dagelijks mee bezig. Daarnaast durf ik ook dingen zoals religie en cultuur in vraag stellen.”

Jamal wil zijn eerste dichtbundel ‘Mijn jaargetijden’ noemen. Momenteel is hij op zoek naar een geschikte uitgever. “Er hebben zich al kandidaten gemeld”, aldus Jamal.

Dirk JACOBS


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio