“Sommige straten hebben ‘s nachts geen zeven auto’s”

Kelly De Leuze, Dylan en Siska Vander Auwera van vzw Green en jeugdtehuis Hagenhoven in Kinrooi hebben aan het gemeentebestuur van Kinrooi hun prohect Groene Straatverlichting voorgesteld. “Hiermee spaart de gemeente veel geld”, zegt Dylan van het jeugdtehuis.

Dylan (16) is één van de leden van ‘Rebels with a cause’. “Rebels staat voor jongeren die iets teweeg brengen. En Dylan werkte een idee uit om goedkopere straatverlichting in te voeren in Kinrooi”, zegt projectverantwoordelijke Kelly De Leuwe. “De jongeren van jeugdtehuis Hagenhoven, dat zich inzet voor jongeren in de bijzondere jeugdzorg, moesten een project uitwerken rond duurzame ontwikkeling en economie.”

Verspilling

En zo mocht Dylan gisteren zijn project uiteenzetten voor de leden van het schepencollege en de milieuambtenaar van Kinrooi. “Ik heb gewerkt rond een milieuvriendelijke straatverlichting. In Kinrooi is het ‘s nachts zo rustig en toch branden de straatlampen de hele nacht door zodat het op energieverspilling lijkt. We hebben tellingen gedaan op de Basdonkstraat waar ons jeugdtehuis gelegen is. Daar rijden tussen 23 uur ‘s avonds en 7 uur ‘s morgens nooit meer dan 7 auto’s. Dat bracht me op het idee om groene straatverlichting aan te brengen waarbij op de lantaarnpalen sensoren geplaatst worden en de led-verlichting aanspringt als een wagen komt aanrijden. Op die manier kan er op energie gespaard worden. In Frankrijk en China heb ik al lantaarnpalen gevonden die op deze manier werken.”

Gemeente

Het gemeentebestuur van Kinrooi heeft wel oren naar het voorstel van Dylan. “We staan open voor deze vorm van besparingen en de kans is groot dat we ook subsidies krijgen voor dit soort straatverlichting”, reageert schepen Carine Op ‘t Roodt van Leefmilieu. “We zullen het voorstel zeker bespreken en op zoek gaan naar de mogelijkheden.”

Mark DREESEN


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio