Tom Boonen wil dove Zita (1) laten horen

Zita De Weghe (1) uit het West-Vlaamse Hooglede is volledig doof. Alleen een peperduur implantaat kan haar laten horen. Tom Boonen wil daar mee voor zorgen.

ikerremans

Zita is de dochter van Nico De Weghe en Peggy Van Haudenhuyse. Het koppel trouwde in 1995. Ze zijn allebei doof, maar laten zich niet uit hun lood slaan door hun handicap. “Wij zijn heel gewone mensen met een schat van een dochter”, zegt Peggy.

Implantaat

Toch maken de twee zich zorgen over de toekomst van Zita. Het meisje werd immers doof geboren. Peggy en Nico willen hun dochter een zo normaal mogelijk leven geven. Helaas is een gewoon hoorapparaat geen optie voor de eenjarige.

“Zita heeft geen haarcellen in haar binnenoor”, legt Peggy uit. Enkel het onderhuids inbrengen van een implantaat dat geluidsgolven naar de gehoorzenuw stuurt, kan een oplossing bieden. Zo’n apparaatje heet een CI of Cochleair Implantaat. “Maar dat is een erg dure zaak”, zegt de mama. “Bovendien is het resultaat niet gegarandeerd.”

Tom Boonen en zijn wielercollega’s van Quick.Step trokken zich het lot van Zita persoonlijk aan en willen de eenjarige nu opnieuw laten horen. Zo nam glamourfotograaf Henk Van Cauwenbergh aan het begin van het wielerseizoen foto’s van alle Quick.Steprenners, die binnenkort geveild worden voor Zita.

RU

Meer over Tom Boonen

Aangeboden door onze partners