Overname Fortis levert BNP Paribas 900 miljoen per jaar op

De overname van Fortis Bank zal de Franse bankgroep BNP Paribas tegen 2012 zowat 900 miljoen euro aan besparingen en nieuwe opbrengsten opleveren. Het grootste deel daarvan - 850 miljoen euro - komt uit besparingen. Slechts een klein deel wordt verwacht uit nieuwe inkomsten.

jvangeyte

BNP Paribas werd op 12 mei 2009 eigenaar van de vroegere Fortis Bank. De Fransen slaagden erin om 75% van de aandelen van de grootste Belgische bank binnen te halen, de Belgische staat behield de resterende 25%. Daarnaast bezitten de Fransen nu ook 25% van AG Insurance, de grootste Belgische verzekeringsmaatschappij. Het pakket omvatte verder de helft van de Bank van de Post en het bankmerk Fintro, het netwerk van de oude Fortis Bank dat zijn producten via zelfstandige agenten op de markt brengt.

Door de overname kregen de Fransen er in totaal 3,230 miljoen particulieren als klant bij, alsook 415.000 professionelen en kleine ondernemingen.

Het voordeel dat BNP Paribas haalt uit de integratie van de voormalige Fortis Bank ligt intussen hoger dan verwacht. Aanvankelijk gingen de Fransen uit van 500 miljoen euro aan synergie-mogelijkheden. Nu spreken ze al van 900 miljoen euro.

"Dat er zo'n groot verschil is, komt omdat we de overname in een zeer korte periode hebben moeten doen. Bovendien was er toen een totaal gebrek aan visibiliteit", zegt Jean-Laurent Bonnafé, die door BNP Paribas naar België werd gestuurd als algemeen directeur voor BNP Paribas Fortis.

Afslanking

De besparingen komen onder meer van het afslanken van het personeelsbestand. De bank BNP Paribas Fortis, zoals de Belgische bank na de overname heet, gaat de komende 3,5 jaar haar personeelsbestand met netto 750 verminderen. Dat is de resultante van 2.000 arbeidsplaatsen die verdwijnen en 1.250 nieuwe jobs die er bij komen. Bij BNP Paribas Fortis werken in ons land momenteel zo'n 18.000 mensen.

De vermindering kan via natuurlijk verloop. Elk jaar vertrekken zowat 1.000 mensen spontaan bij BNP Paribas Fortis. Maar er komen ook 550 jobs vanuit de Franse hoofdstad naar België. BNP Paribas brengt immers enkele hoofdkantoorfuncties over naar Brussel. Het gaat onder meer om factoring, kasbeheer voor grote ondernemingen, de financiering van de internationale handel en het bankieren voor kmo's.

Het grooste deel van de besparingen komt op rekening van de tak die zich bezig hield met het bankieren voor grote bedrijven en de financiële markten. Hier moet 368 miljoen euro worden gevonden. De divisie die zich richt tot de particulieren en kmo's moet tegen 2012 'maar' 93 miljoen euro aan synergievoordelen opleveren.

Reorganisatiekosten

Om die herstructurering te betalen, trekt BNP Paribas 1,3 miljard euro uit: 200 miljoen dit jaar, 800 miljoen volgend jaar en 300 miljoen in 2011. Dit bedrag beslaat wel meer dan België alleen. Zo moeten een aantal activiteiten die het oude Fortis in het buitenland had, worden overgedragen aan het moederbedrijf.

Dat de synergie-voordelen van de overname vooral voortkomen uit besparingen en niet uit inkomsten vindt Bonnafé niet onlogisch. "Fortis was de grootste bank in België, met een uitgebreid aanbod aan goede producten. We kunnen hier dus weinig extra aan toevoegen."

BNP Paribas verwacht dat hij op zijn investering in België tegen 2012 een rendement zal halen van meer dan 20%. De participatie van 75% in de voormalige Fortis Bank heeft in de boeken van BNP Paribas een boekwaarde van 7 miljard euro. In dat bedrag zit wel nog de Luxemburgse tak van Fortis, die op het moment van de overname een dochter was van de Belgische Fortis Bank.

Johan VAN GEYTE