Ouderschapsverlof wordt met een maand verlengd

Het ouderschapsverlof voor ouders uit de EU wordt verlengd naar vier maanden. In België zullen ouders bijgevolg een maand langer kunnen genieten van ouderschapsverlof. Dat beslisten de Europese ministers van Sociale Zaken.

jrosquin

In de verschillende EU-lidstaten bestaan heel uitlopende termijnen van het ouderschapsverlof. De Europese sociale partners wilden daarin een eenduidige lijn krijgen en bereikten daarover in de zomer al een akkoord. Dat akkoord gaat nu dus in voegen.

Extra maand voor Belgische ouders

In de praktijk komt het er op neer dat het ouderschapsverlof in België met een maand zal worden verlengd, net als in Groot-Brittannië, Spanje en Portugal. In andere landen als Frankrijk en Polen kan je nu tot drie jaar thuis voor je kinderen zorgen zonder je baan te verliezen.

Zowel de vader als de moeder zullen vier maanden ouderschapsverlof kunnen nemen. Het is ook mogelijk om het ouderschapsverlof over te dragen naar de andere ouder, waardoor een ouder tot zeven maanden kan opnemen.

2012

De Europese richtlijn moet door de verschillende lidstaten tegen 2012 in de nationale wetgeving worden geïmplementeerd. Werkgevers in België vinden echter dat er bij ons al voldoende vormen van tijdskrediet bestaan.

Bekijk de reportage van vtm: