Van Rompuy en Ashton starten vandaag met Europese job

Het Verdrag van Lissabon is sinds vandaag officieel van kracht. Dat betekent meteen ook dat Herman Van Rompuy in dienst treedt als eerste president van Europa en dat de Britse Catherine Ashton voortaan Europees minister van Buitenlandse Zaken genoemd mag worden.

jrosquin

Het Verdrag van Lissabon kon in voegen treden nadat alle lidstaten, en dus ook Ierland en Tsjechië, hun goedkeuring gaven. Europa moet nu makkelijker bestuurbaar zijn, het parlement krijgt meer bevoegdheden en de zichtbaarheid van Europa naar de buitenwereld moet verbeteren.

Van Rompuy

De duidelijkste verandering is de aanstelling van een Europees president, officieel voorzitter van de Europese Raad, en een Europees minister van Buitenlandse Zaken, officieel Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor Buitenlandse Zaken.

Van Rompuy zal als Europees president een termijn van 2,5 jaar uitvoeren. Voorheen werd het Europees voorzitterschap halfjaarlijks uitgevoerd door de verschillende EU-lidstaten via een doorschuifsysteem.

Ashton

Catherine Ashton komt als Hoge Vertegenwoordiger in feite in de plaats van de Spanjaard Javier Solana die die post tien jaar lang bekleedde. Ashton krijgt wel uitgebreidere bevoegdheden en krijgt een eigen diplomatieke dienst van enkele duizenden ambtenaren ter beschikking.

Meer over Catherine Ashton