Limburgers die treinaanslag overleefden later thuis

Jan Drozdz (54) en Galina Stryzjenko (48), de Limburgers die vorige vrijdag de bloedige aanslag op een trein in Rusland overleefden, kunnen om gezondheidsredenen nog niet meteen terug naar huis.

jrosquin

Patricia Drozdz belt elke dag heel eventjes met haar vader Jan, die samen met Patricia’s stiefmoeder Galina Stryzjenko nog altijd in een ziekenhuis in Sint-Petersburg ligt.

“Bij mijn vader, die na de aanslag een van zijn benen niet meer voelde, hebben ze een trombose in zijn knie vastgesteld. Probleem is dat hij daarmee niet op het vliegtuig mag, want dan loopt hij het gevaar op bloedklonters. In het beste geval zijn mijn vader en stiefmoeder donderdag in België. Maar eens in ons land zullen ze wellicht meteen weer moeten worden opgenomen in een ziekenhuis.”

Alles kwijt

Patricia’s vader en stiefmoeder zijn nog altijd diep onder de indruk van de zware aanslag op de Russische sneltrein vrijdagavond, waarbij 25 doden vielen. “Door de explosie zijn ze al hun spullen kwijt”, zegt Patricia. “De familie van mijn stiefmoeder in Rusland zorgt er nu voor dat ze wat kleren en andere noodzakelijke spullen hebben.”

De Russische politie heeft een robotfoto verspreid van de mogelijke dader van de aanslag. Het zou gaan om ene Pavel Kosolapov, een roodharige veertiger en voormalig Russisch militair officier.

Gisteren ontspoorde overigens weer een trein in Rusland na een explosie. Dat gebeurde in de onrustige deelrepubliek Dagestan, in het zuiden van het land. Er vielen geen gewonden.

KOSN