Hasselt alleen zonder bouwkranen in maanden december en januari?

Het voorstel dat schepen Rob Beenders in januari door de Hasseltse gemeenteraad wil loodsen waarbij geen enkele bouwkraan nog op openbaar domein in de Hasseltse binnenstad zou mogen, is op veel plaatsen fronsend onthaald. Vooral bij de Confederatie Bouw Limburg regende het telefoontjes van ongeruste leden.

“We begrijpen natuurlijk het ongenoegen van de stad omtrent het vonnis dat een rechtbank velde, waarbij een bouwkraan, in het stadscentrum en in volle koopjesperiode tot midden december mag blijven staan”, zegt directeur Rik Mondelaers. “Ook wij vinden de uitspraak van die rechter vreemd omdat er al een reglement bestaat. Maar om dan meteen alle bouwkranen in de binnenstad op poten te gaan zetten of nergens meer op straat toe te laten, is wel erg onrealistisch. En een kraan op poten zetten is volgens ons gevaarlijker dan op de grond.”

“Ons voorstel is om gezamenlijk en nieuw reglement voor te stellen waarin duidelijk gestipuleerd staat dat in december en januari alle bouwkranen uit de binnenstad weg moeten. Dat reglement willen wij dan ook heel concreet maken in de sector, dus niet alleen bij de aannemers maar ook bij de bouwheren, de studieburelen, architecten, kortom iedereen uit de sector. Vergelijk het met de kuststreek waar in juli en augustus ook alle bouwactiviteit wordt gestaakt.”

Schepen Beenders laat weten dat hij bereid is om met de verschillende partijen rond de tafel te zitten. “Iedereen moet eindelijk duidelijk zeggen wat men wil en tegelijk toetsen we dat aan onze stelling dat Hasselt en zijn winkels voor iedereen in de stad bereikbaar moeten zijn en dat is nu niet het geval”, aldus Beenders.

DJ

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio