Frank De Winne pas woensdag naar Moskou door slechte weer

De Belgische astronaut Frank De Winne is veilig terug aangekomen op aarde. Omstreeks 7.50 uur ging de Sojoez-capsule door de dampkring rond de Aarde en de capsule landde rond 8.15 uur in de steppen van Kazachstan.

jrosquin

Even werd voor vertraging gevreesd omdat het erg sneeuwt boven Kazachstan, maar de landing verliep vlekkeloos en op tijd. De Winne zal door het slechte weer wel pas een dag later aankomen in Sterrenstad in Moskou.

Zes maanden

De missie van De Winne in het Internationaal Ruimtestation ISS zit er op. Maandagnacht rond half 2 nam hij, na een verblijf van zes maanden, afscheid en keerde hij terug samen met de twee ruimtereizigers waarmee hij ook de heenvlucht op 27 mei maakte: de Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk.

Het drietal kwam terug met de Sojoez TMA-15, die zich om 04.55 uur Belgische tijd ontkoppelde van het ISS. Rond 7.50 uur keerde de capsule terug in de dampkring. De parachute, die bedoeld is om de capsule verder te laten afremmen, opende zich vervolgens zonder problemen.

Helikopters

Alles verliep volgens plan en de capsule met het drietal kwam om 08.17 uur met een flinke smak neer in de onherbergzame steppen van Kazachstan.

De helikopters die moeten uitrukken voor de medische bijstand werden wat langer aan de grond gehouden door het slechte weer in Kazachstan. Maar ze waren nog op tijd op de landingsplaats voor de evacuatie van de astronauten.

De Rus Roman Romanenko en de Canadees Robert Thirsk werden als eerste uit de capsule gehaald. Daarna gebeurde hetzelfde met Frank De Winne. Die had zelfs genoeg energie om een paar keer te wuiven naar het publiek.

Sterrenstad

De Winne en co. in een veldhospitaal onderworpen worden aan een eerste medisch onderzoek om nadien overgevlogen te worden naar Sterrenstad nabij Moskou. Daar werden ze aanvankelijk rond 15.30 uur Belgische tijd verwacht, maar door het slechte weer zullen De Winne en co. pas woensdag in Sterrenstad aankomen.

Het kan nog enkele dagen duren voor de astronauten weer normaal kunnen stappen. De drie mannen werden uit de Sojoez gehaald met een draagberrie en moeten nog wennen aan de zwaartekracht.

Onder meer minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle is naar het Russisch vluchtleidingscentrum Tsoup afgereisd om de terugkeer van De Winne bij te wonen. De minister was "zeer blij" na de geslaagde landing en liet weten dat ze "zeer fier is om Belg te zijn". Volgens Laruelle heeft De Winne "buitengewone capaciteiten".

Bekijk de reportages van vtm:

Meer over ISS