Favoriete dialectuitdrukking

De Heemkundige kring De Reengenoten en CC cultuurpunt zijn nog tot 31 december op zoek naar de mooiste 'dialectuitdrukking' van Meeuwen-Gruitrode. Uit een lijst van maar liefst 486 ingezonden uitdrukkingen selecteerde de jury zopas de twintig mooiste uitdrukkingen. Op 16 januari tijdens de jaarlijkse huldigingavond wordt de favoriete dialectuitdrukking bekend gemaakt.

rdreesen_fr

"Iedereen kan mee beslissen welke uitdrukking de mooiste van Meeuwen-Gruitrode is. Breng je stem voor 31 december uit via de website of gebruik het stemformulier," vertelt cultuuranimator Roel Ceyssens.

De oproep om de mooiste en favoriete dialectuitdrukking leverde heel wat 'sjuune kal' op. Dé favoriete dialectuitdrukking van de Mieve-Royernaar uitzoeken was om het met een plaatselijke uitdrukking te zeggen: 'Allemaol gein haor sniejen op ene kletskop.' De jury had het dus niet gemakkelijk om een selectie te maken uit dat grote aanbod aan dicalectuitdrukkingen. Zoals er zijn: 'In de lèste himme stuun gein male'. Denk eraan: doden nemen niets mee. Of 'De locht is aan't ieëre'. Er komt regen, de lucht wordt dik. En: 'Stil, dao zitte dùuven op't daak!'. Opgepast, de kinderen luisteren mee.

"Het zijn slechts énkele van de twintig opmerkelijke dialectuitdrukkingen die door de jury werden weerhouden. Stemmen kan via het stemformulier in de bibliotheek en in het cultuurpunt. Je kunt slechts voor één uitdrukking kiezen," besluit Roel Ceyssens.

Stemmen kan ook tot en met 31 december 2009 via mail : linda.bomans@meeuwen-gruitrode.be of bezoek de bieb of het cultuurpunt in Gruitrode. Ook op de website: www.meeuwen-gruitrode.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio