Iran blijft uranium verrijken ondanks resolutie Atoomagentschap

Iran blijft, ondanks de nieuwe resolutie van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), gebonden aan het nucleaire non-proliferatieverdrag (NVP).

jlenaerts

De IAEA had vrijdag een resolutie aangenomen die Iran berispt wegens de geheime bouw van een nieuwe fabriek voor het verrijken van uranium, dicht bij de hoofdstad Teheran. De internationale gemeenschap vreest dat de fabriek gebruikt wordt voor geheime militaire programma's.

Opschorting

"We zullen niet overhaast reageren en blijven gebonden aan de bepalingen van het NVP. De resolutie zal geen impact hebben op onze nucleaire activiteit en zal niet één seconde leiden tot de opschorting van ons nucleair programma", liet Ali-Asghar Soltanieh, ambassadeur van Iran bij het IAEA, weten.

Soltanieh zei bovendien dat de resolutie van de IAEA ertoe leidt dat Iran de vrijwillige samenwerking met de nucleaire waakhond van de VN zal beperken. In de toekomst zou samenwerken met het Atoomagentschap zelfs alleen nog mogelijk zijn onder de vlag van het NPV. Dat bepaalt dat de IAEA-inspecties in het land beperkt worden en op voorhand de goedkeuring van de autoriteiten in Teheran nodig zullen hebben.

Ahmad Khatami, een belangrijke religieuze verantwoordelijke in Iran, zei zaterdag bovendien dat het land zelf de nodige kernbrandstof zal produceren voor het functioneren van de onderzoeksreactor als de internationale gemeenschap dit weigert. "Dat is legaal en strookt met de internationale garanties", reageerde de man op de resolutie.

Meer over Internationaal Atoomenergieagentschap