Duizendjarige eik geeft geheimen prijs in boek

In december verschijnt het boek ‘Mysteries van De Duizendjarige Eik’ van Lummenaar Koen Luts. “Naast een kroniek van deze eeuwenoude boom wordt ook beschreven wat zich afspeelde rond de oude knoteik”, vertelt de auteur.

“Bij uitbreiding komt ook een stuk geschiedenis aan bod van de gewone man die probeerde te overleven op de zandige Lummense bodem.”

Koen Luts (49) werkt als leraar en correspondent van Het Belang van Limburg. “Ik ben altijd geboeid geweest door de geschiedenis van Lummen”, vertelt hij. “Al meer dan dertig jaar verzamel ik alles over mijn gemeente en de duizendjarige eik. Meer dan twee jaar heb ik aan dit boek gewerkt. Speurwerk in de archieven leverde heel wat materiaal op over wat er zich rond de duizendjarige eik en zijn bijna 400 jaar oude ‘zoon’ heeft afgespeeld. Dorpsgenoot Ria Lemmens vindt nog wekelijks heuse schatten in de archieven. Het boek toont originele teksten van een man die aan de eik werd onthoofd en een Linkhouts heksenproces van 1614. De heksen eindigden na wurging op de brandstapel: een gruwelijk beeld van wat zich eeuwen geleden in Lummen afspeelde.”

Brand

In 1905 werd een ‘boomenfeest’ georganiseerd met toppolitici, schrijvers, dichters en kunstenaars. Onder meer kunstenaar James Ensor en dagbladuitgever Nicolaas Theelen van Het Belang van Limburg woonden dat feest bij. “Theelen gaf een lange toespraak in het Nederlands en zijn achterkleinzoon, Frans Baert, deed dat dit jaar tijdens eenzelfde ‘boomenfeest’ nog eens over”, vertelt Luts.

“De boom werd een trekpleister en van heinde en verre bezochten toeristen de eik, zelfs met bussen. Een boer vond het blijkbaar welletjes, want in 1967 werd brandstichting de boom bijna fataal. Brandweermannen rukten twee dagen na elkaar uit voor een boombrand. Dat schudde de Lummense bewindslieden wakker en in 1973 kochten ze de boom en het domein van baron André de Moffarts. De boom kreeg in 1983 een grondige onderhoudsbeurt en het domein van de duizendjarige eik werd officieel ingehuldigd.”

Fluweelbankje

Drie jaar later verloor de oude eik een reusachtige tak bij een zware storm, maar de boom overleefde het onheil. In juni 2000 werd de stam aangetast door een honingzwam én door een invasie van de eikenprachtkever. De brandweer van Heusden-Zolder rukte met de ladderwagen uit om de kruin te besproeien. Ook de zoon van De duizendjarige eik werd dat jaar verzorgd. In september van datzelfde jaar liet een dodelijke paddenstoel zijn oog vallen op de reus. Het fluweelbankje, dat zich tussen de levende en afgestorven schors nestelde, werd weggebrand. In 2005 zorgde een rupsenplaag voor problemen. In 2007 moesten brandweermannen opnieuw uitrukken om een kolonie hoornaars te verdelgen. Maar de stoere eik overleefde alles”, zegt Luts.

Roger VANHOUDT

Het boek telt 144 bladzijden en is rijkelijk geïllustreerd met meer dan 300 foto’s, oude tekeningen en kaarten. Tot 2 december kost het 15 euro, daarna 20 euro. Reserveren kan bij koenluts@skynet.be of 013/52.15.66. Het boek kan afgehaald worden in het Oosterhof bij de Dienst voor Toerisme of bij de auteur Ringlaan 19 in Lummen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio