Militaire veiligheid heeft 619 personeelsleden

Michel Hellemans, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, wil meer personeel en meer middelen voor zijn dienst als de nieuwe wet op de bijzondere inlichtingenmethoden (BIM-wet) er komt. Hij zegde dat dinsdag in de Kamercommissie Justitie, waar hij ook verklapte dat zijn dienst nu 619 personeelsleden heeft. Kamerlid Stefaan Van Hecke (Groen!) ontfutselde hem dit “goed bewaarde geheim”.

kscherpenberg

“Het is zeer moeilijk om mijn personeel te houden, omdat ze overal elders meer kunnen verdienen. En met de BIM-wet heb ik er meer nodig, maar met de bezuinigingen op defensie zal dat misschien niet lukken”, zo zuchtte Hellemans.

Guy Rapaille, de voorzitter van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert, pleitte ervoor om zijn instelling ook bevoegd te maken voor controle op buitenlandse inlichtingendiensten als ze actief zijn op het Belgisch grondgebied. De grote baas van de staatsveiligheid, Alain Winants, had eerder betoogd dat de staatsveiligheid al een oogje in het zeil houdt op het gedrag van de buitenlandse inlichtingendiensten. “Maar dan moeten we wel weten dat ze hier met een zaak bezig zijn en dat is niet altijd zo”.

Voor de rest gaven de balies, het federaal parket en het Comité I ongezouten kritiek op de BIM-wet, die o.a. telefoontap en huiszoeking mogelijk maakt voor de staatsveiligheid. Wat deze BIM-wet precies is en wat de kritiek van deze organisaties is vindt U op de expertensite op de expertensite John De Wit

JDW

Aangeboden door onze partners