België bleef gespaard van de Mexicaanse griep

De Mexicaanse griep is niet doorgebroken in ons land. Het virus bereikte tijdens de zomer het Europese continent, maar de gevolgen waren tot nu toe zeer beperkt. Toch blijft vaccineren nuttig. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het registratienetwerk van de Vrije Universiteit Brussel en de ULB.

wverhaert

België is ontsnapt aan de gevreesde grieppandemie. Op haar hoogtepunt zorgde de griep voor twee bijkomende zieken per dag in de gemiddelde huisartsenpraktijk. Aangezien de griep in clusters voorkomt, kon dat aantal lokaal wel plots toenemen, maar volgens professor Dirk Devroey van de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel viel het al bij al zeer goed mee met die gevreesde A/H1N1-griep. Ook het aantal hospitalisaties en het aantal sterfgevallen was veel lager dan bij een uitbraak van de gewone seizoensgriep.

Uit de cijfers blijkt dat 53% van de grieppatiënten mannen waren. Vooral de jongere bevolking werd getroffen: 42% was jonger dan twintig en slechts 6% was ouder dan zestig. 18% van de grieppatiënten had echter een risicofactor waardoor griep ernstiger gevolgen kon hebben. Hierbij ging het vooral om patiënten met luchtwegproblemen (8%), kinderen jonger dan 5 jaar (5%), bejaarden (3%), hartpatiënten (2%) en patiënten met suikerziekte (2%).

Piek

Behandeling met Oseltamivir of Zanamivir werd voorgeschreven aan 12% van de grieppatiënten en 3% werd gehospitaliseerd. Tijdens de 44ste week bereikte de griep een piek met 623 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Het ogenblik van de piek en de grootteorde stemmen overeen met de metingen door het netwerk van het huisartsenpeilpraktijken.

Het aantal gevallen daalde de afgelopen week, voor de derde week op rij, verder tot nog 137 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners. Daarmee lijkt de eerste grieppiek wel echt voorbij. Toch betekent dit niet dat de vaccinatiecampagne geen nut meer heeft, waarschuwt Devroey. Indien zo veel mogelijk mensen ingeënt worden, is het immers mogelijk dat de A/H1N1-griep volledig onder controle zal blijven in ons land.

Test

Mensen die vermoeden dat ze alsnog getroffen zijn door de griep kunnen zichzelf nog steeds testen op testuwgriep.be. De test geeft een idee hoe groot de kans is dat ze besmet zijn met het A/H1N1 griepvirus.

Meer over VUB