Incantatio uit Genk is het beste Limburgse koor

Het Genkse koor ‘Incantatio’ heeft zondagavond, met een uitzonderlijke score van 95 procent, de driejaarlijkse provinciale koorwedstrijd van ‘Koor&Stem Limburg’ gewonnen.

Uit een preselectie van de meer dan 150 Limburgse koren gaven er uiteindelijk 8 zondag een concert in het stedelijke conservatorium van Hasselt. Voor Jos Venken, dirigent van het winnende koor, een fantastische belevenis. Ook van de nummers twee en vier, ‘Lirica’ uit Genk (93 procent) en ‘Cantabile’ uit Dilsen (88 procent), is hij de dirigent. Daartussen nestelde zich het Hasseltse Manteliusensemble (90 procent). “Zeven koren haalden de 80 procent-grens. Die is nodig om provinciale subsidies te krijgen”, zei gedeputeerde voor cultuur Gilbert Vanbaelen. Ook ‘Amabile’ uit Neerpelt (85 procent), Pro Cantione uit Genk (83 procent) en het Hasseltse kathedraalkoor (82 procent) kunnen de komende drie jaar op provinciale centen rekenen.

Verbaasd

Dirigent Jos Venken (67) was alleszins de grote winnaar van het weekend. “Incantatio heeft me zelf verbaasd”, lacht Venken. “Ik heb vooraf gezegd dat ze moesten zingen voor hun plezier. Dat hebben ze helemaal gedaan. Bovendien zit de sfeer in deze groep zo goed en is de relatie tussen koor en dirigent zo leuk dat we nu verder moeten kijken. Met de titel van beste Limburgse koor willen we naar het buitenland, daar zijn ze nu rijp voor. Het wordt tijd dat we ons internationaal gaan tonen.”

“Wat een ervaring”, zegt Marc Thielens, één van de Incantatio-koorleden na afloop. “Mijn allereerste concert en meteen hoor ik bij het strafste koor van de provincie. Ik vind het fantastisch, de sfeer is inderdaad uitstekend. Dit is ploegsport, maar dan voor de lol.”

Dirk JACOBS

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio