Tongeren doet het voorzichtig in 2010

Tongeren heeft de begroting voor 2010 rond. De stad doet het voorzichtig: 36,2 miljoen euro aan uitgaven, 36,3 miljoen euro aan ontvangsten.

Het algemeen resultaat is 8,4 miljoen aan meeropbrengsten (boni). “De crisis laat zich ook voelen op de stadsfinanciën. En dus willen we niet verrast worden”, zegt Hugo Biets (Open Vld). Schepen van Financiën Biets volgt binnenkort Carmen Willems op als waarnemend burgemeester.

Wat doet Tongeren budgettair in 2010? Vijf personeelsleden die met pensioen gaan, worden niet vervangen. Er komen geen nieuwe aanwervingen. Dat betekent tot 2014 een besparing van anderhalf miljoen euro. Op een totaal van 243 voltijds tewerkgestelden (FTE’s) neemt de stad toch ook een sociale maatregel: de ongeveer honderd contractuele personeelsleden krijgen voor hun pensioen een gelijkschakeling met de vast benoemden. In Tongeren gaat zowat 40 procent van het budget naar het personeel. Dat is onder het Vlaamse gemiddelde.

De schuld van Tongeren bedraagt 35 miljoen euro. “Er is geen liquiditeitsprobleem”, zegt Biets. “Onder meer dankzij de verkoop van de stedelijke Waterregie.”

Investeringen

Toch investeert Tongeren ook. Voor 2010 zijn er vier grote werven met drie evenwichten: tussen verleden en toekomst, stadscentrum en dorpen, en tussen grote en kleine projecten. Blikvanger: de heraanleg van de Grote Markt vanaf 4 januari 2010. Daarvoor schrijft de stad 4,5 miljoen euro uit. In de Tongerse dorpen wordt verder geïnvesteerd in rioleringen.

Ook de monumentenzorg gaat verder. De restauratie van de Moerenpoort is aanbesteed. “De gunning moeten we nog afwachten”, zegt Biets. “We schatten dat we kunnen starten in mei of juni 2010.” Het dossier Moerenpoort wordt geraamd op 600.000 euro. Ook aan het stadhuis wordt begonnen met de restauratie van het dak. Geraamde kosten: 400.000 euro. Een van de weinige Tongerse monumenten die nog een aanpak moeten krijgen, is de Begijnhofkerk. “Eer we daaraan beginnen, moet er eerst een herbestemming zijn. We voorzien wel 50.000 euro voor instandhoudingwerken.”

Jan BEX

Dirk ROEFFLAER


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio