Van Rompuy en voorzitters meerderheidspartijen bezoeken koning

De toekomstige president van Europa, Herman Van Rompuy, is vrijdagmorgen op audiëntie geweest bij koning Albert. Ze bespraken over hoe het verder moet nu Haiku Herman de federale regering verlaat. Van Rompuy zou naar eigen zeggen aanblijven tot ons land een nieuwe premier heeft.

kscherpenberg

De koning ontvangt in de loop van vrijdag ook de voorzitters van de meerderheidspartijen: Didier Reynders (MR), Marianne Thyssen (CD&V), Elio Di Rupo (PS), Guy Verhofstadt (Open Vld) en Joëlle Milquet (cdH). DGuy Verhofstadt keert vroeger terug van een congres in Barcelona om met de vorst te praten.

Lees hier: Herman Van Rompuy wordt Europees president

Geen bezwaar tegen Leterme

Iedereen gaat ervan uit dat Yves Leterme door zijn 800.000 stemmen opnieuw premier wordt, maar het blijft afwachten hoe de Franstaligen daarop zullen reageren. Voorlopig lijkt geen enkele Franstalige partij bezwaren te hebben tegen Leterme.

"Ik werk zonder problemen met hem samen", zei Joëlle Milquet. Van Rompuy blijft wel nog een tijdje aan het hoofd van de regering. Hij blijft tot er een nieuwe premier is gevonden, maar officieel start zijn nieuwe functie op 1 januari 2010.

De regering wil voor het vertrek van Van Rompuy nog een kader schetsen voor de communautaire onderhandelingen over de splitsing van B-H-V en de staatshervorming.

Meer over Herman Van Rompuy