Wereldleiders reageren: "Van Rompuy beste keuze"

In heel België wordt enthousiast gereageerd op de benoeming van Herman Van Rompuy tot de allereerste president van Europa. Hoe reageert men in het buitenland?

kscherpenberg

De Nederlandse eerste minister Jan Peter Balkenende (CDA) , die zelf een van de favorieten was voor het prestigieuze postje, is blij met het feit dat er al snel een unaniem akkoord uit de bus kwam en dat zo een stemming vermeden werd.

"Ik ken Herman Van Rompuy al meer dan twintig jaar en heb buitengewoon veel waardering voor hem", aldus Balkenende. "Hij is een buitengewoon politicus, ik heb hem steeds gezien als een geëngageerd iemand, iemand die betrokken is bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Ik kijk uit naar een goede samenwerking."

Sarkozy

De Franse president Nicolas Sarkozy noemt de aanstelling van Van Rompuy erg verstandig. "Hij is afkomstig uit een van de stichtende landen van de Europese Unie, van een belangrijk land, maar niet van een van de belangrijkste, zodat niemand zich uitgesloten hoeft te voelen."

"Hij is een man die het gewoon is om compromissen te maken, om te regeren volgens logische processen die de basis vormen van de Europese instellingen. U weet allemaal dat Frankrijk de kandidatuur van Herman Van Rompuy gesteund heeft, en zelfs een beetje gepushed. Het is een excellente keuze."

Juncker

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker was ontgoocheld dat niet hij, maar wel Van Rompuy president werd. "In de politiek mag je je wensen en je dromen niet voor werkelijkheid nemen. Je moet ervoor zorgen dat je vasthoudt aan je overtuigingen en dat die brede steun vinden." Hij is wel tevreden met de figuur Van Rompuy.

Brown

De Britten hadden graag Tony Blair als eerste president van Europa gezien, toch is de Britse eerste minister Gordon Brown vol lof over onze premier. "Hij staat bekend als een man van de consensus die een coalitie met vijf partijen beheerde en zijn land stabiliteit heeft gebracht. Zijn integriteit staat als een paal boven water en zijn kwaliteiten als diplomaat en onderhandelaar zullen Europa goede diensten bewijzen."

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft diplomatisch in haar reactie. "Het waren natuurlijk allemaal extreem competente kandidaten , die allemaal goede presidenten geweest zouden zijn, maar uiteindelijk moesten we een keuze maken."

"Het was een weldoordachte beslissing. We hebben met Herman Van Rompuy nu een kandidaat die consensus brengt en wiens politieke competenties al lang op de proef gesteld zijn doorheen zijn carrière."

Obama

Uiteraard heeft ook de Amerikaanse president Barack Obama van zich laten horen. Hij meent dat de benoemingen van Herman Van Rompuy en Catherine Ashton de Europese Unie zullen versterken. De EU zou op die manier nog een sterkere partner van de Verenigde Staten worden.

Meer over Herman Van Rompuy