thumbnail: null
thumbnail: null

Tuur Van Wallendael (71) overleden

De Antwerpse ex-politicus en ex-journalist Tuur Van Wallendael heeft vanmiddag om 15.30 uur afscheid genomen van het leven. Hij was ongeneeslijk ziek en had gekozen voor euthanasie.

ikerremans

Tuur Van Wallendael is op 71-jarige leeftijd overleden in zijn woning in de Seefhoek, omringd door zijn echtgenote, zijn broer en drie artsen.

Kanker

Van Wallendael kreeg zes jaar geleden darmkanker. De behandeling leek succesvol, maar bij een controle bleek dat de ziekte was teruggekeerd.

Afgelopen zomer had hij aangekondigd dat hij zijn leven wilde beëindigen zodra hij zelf daarvoor de tijd rijp achtte. "Ik heb twee criteria bepaald: ik wil blijven leven zolang ik geen pijn heb en zolang ik op een waardige manier kan verdergaan. Als dat niet meer zo is, dan weet ik waar ik moet zijn en wat er dan gebeurt."

"Ik hoop dat de mensen zich mij niet herinneren als een hardvochtig man. En ik hoop dat ze aan mij denken als een mens die het geduld kon opbrengen om te luisteren", zei hij in september.

Intiem afscheid

In september organiseerde zijn broer een groot afscheidsfeest voor hem met enkele honderden vrienden en toespraken van vele sp.a-prominenten.

De voorbije dagen nam hij nog afscheid van vele vrienden. De crematie zal in alle intimiteit plaatsvinden, maar op 5 december wordt er een herdenkingsplechtigheid georganiseerd in De Roma in Borgerhout.

Eerste Ombudsman

Na zijn studies Germaanse Filologie was Tuur Van Wallendael tien jaar docent Nederlands en Nederlandse literatuur, onder meer aan de Rijksnormaalschool in Lier en de RU Gent.

Van Wallendael raakte bekend als Wetstraat-journalist voor de openbare omroep (1973-1989). Later werd hij de eerste Ombudsman van Antwerpen. Van 2000 tot 2005 was hij voor de sp.a schepen van Sociale Zaken onder achtereenvolgens Leona Detiège en Patrick Janssens. Hij had ook een zitje in het Vlaams Parlement voor de sp.a.

Lees hier: "Ik wil zelf beslissen wanneer mijn leven stopt"

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer