Vakbonden 101-centrales kondigen stakingsacties aan

Print
Al twee jaar ruziën de vakbonden van de 101-centrales met de overheid over het uitblijven van hogere premies voor nachtwerk. Als het akkoord uit 2007 niet wordt uitgevoerd, gaan ze vanaf 23 november in staking. Dat zegt Hendrik Degeyter van het VSOA.

Het christelijke ACV en het socialistische ACOD steunen de actie, zegt Degeyter. “Wij werken in posten van twaalf uur. Voor de nachtdienst krijgen we een premie van 12 euro netto per dag. In september 2007 is afgesproken dat die vergoeding wordt opgetrokken tot 60 euro, met terugwerkende kracht. Dat akkoord heeft staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (cdH) afgelopen maandag van tafel geveegd.”

Wathelet zou de premies pas willen uitkeren vanaf januari 2009, en niet, zoals afgesproken, sinds 2007.Andere probleem is volgens Degeyter het nijpende personeelstekort. “In Brussel zijn 8 mensen werkzaam waar er 36 nodig zijn. Ook is er de werkdruk: we werken gemakkelijk zestig uur per week.”

Als er voor 23 november geen oplossing is, volgen er acties, dreigen de vakbonden. “We kunnen het hulpverlenerssysteem niet zomaar platleggen. Maar bij minimale dienstverlening zal het noodnummer niet altijd bereikbaar zijn.”

De betrokken kabinetten (Binnenlandse Zaken, Financiën en Ambtenarenzaken, red.) gaan zo snel mogelijk onderhandelen, zegt een woordvoerster van minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld). “We rekenen op een oplossing voor 23 november.”

SofVa