Bill Clinton laat optimisme herleven op Haïti

Na zijn benoeming afgelopen voorjaar als speciale VN-gezant voor Haïti, kreeg de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton van de Haïtianen de bijnamen 'president van Haïti' en 'de onderkoning'.

wverhaert

De namen reflecteren de hoop van de Haïtianen dat er nu eindelijk iemand gevonden is die nieuwe kansen creëert voor het zwaar geteisterde land. De grote meerderheid van de bevolking van negen miljoen mensen moet leven van minder dan een dollar per dag.

De oud-president brengt zijn bekendheid en grote netwerk in de Amerikaanse regering mee, en multilaterale donoren en investeerders. Maar kan hij ook het grootste probleem van het land oplossen, namelijk een niet-functionerende regering?

Meer veiligheid

Op 30 oktober ontsloeg de regering premier Michèle Pierre-Louis. Ze zou sinds haar aanstelling vorig jaar te weinig hebben gedaan om de problemen in Haïti aan te pakken. Pierre-Louis, die voorheen een niet-gouvernementele organisatie op het gebied van onderwijs bestuurde, werd alom gezien als eerlijk en capabel. Maar het ontbrak haar aan politieke steun en ze lag constant onder vuur in het Congres.

Dat Clinton de klus in Haïti moet klaren, betekent tevens een erkenning door de VN dat de zevenduizend militairen en duizend politiemensen die sinds 2004 in Haïti zijn, niet in staat bleken het land weer op het juiste spoor te krijgen.

Minustah

De missie, bekend onder het Franse acroniem Minustah, kreeg kritiek vanuit vrijwel elke hoek op Haïti, omdat zij er niet in slaagde het geweld in te dammen. Toch bleek het werk van Minustah ook een katalysator voor het hernieuwde optimisme in Haïti en daarbuiten.

Minustah hielp bijvoorbeeld bij de transformatie van de Haïtiaanse Nationale Politie tot een instituut dat door een groot deel van de bevolking wordt gerespecteerd. Rondom het grootstedelijke gebied van de hoofdstad Port-au-Prince is de politie zichtbaar aanwezig en mensen voelen zich veiliger dan in het verleden. Ze blijven langer op straat en het nachtleven komt weer voorzichtig tot bloei, al noemt de VN de situatie "extreem breekbaar".

JS (IPS)

Meer over Bill Clinton