Van Rompuy: "Als ze me willen, kan ik niet weigeren"

"Als er in de Europese raad een consensus aanwezig is, kan ik de functie van voorzitter niet weigeren." Dat zei premier Herman Van Rompuy (CD&V) donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

ikerremans

Van Rompuy benadrukte wel dat hij zelf geen kandidaat is voor het voorzitterschap van de Europese Raad en dat hij zelf ook nooit initiatief heeft genomen.

Verantwoordelijkheid

"Voor een dergelijke functie is een eerste minister in functie en als dusdanig lid van de Europese raad geen kandidaat. Daarvoor zijn dit nationaal mandaat en zijn verantwoordelijkheid in eigen land te groot."

"Indien echter, in de Europese raad, een consensus aanwezig is, kan deze man of deze vrouw niet weigeren deze belangrijke Europese functie te aanvaarden", vervolgde de premier.

'Ik herken mezelf niet'

Van Rompuy wacht nu de top van volgende week donderdag af om te zien hoe de zaak verder verloopt. "Voor de rest lees, hoor, en zie ik wat over mezelf wordt geschreven. Ik herken er vaak mezelf niet in, noch in het goede, noch in het kwade dat over mij verteld wordt", wat door de Kamer op gelach werd onthaald.

"Ik denk er telkens het mijne over en werk in dit land met volle overtuiging verder."

Meer over Europese Raad

Aangeboden door onze partners