Geen splitsing voor Dexia

Print
Geen splitsing voor Dexia

Geen splitsing voor Dexia

Dexia zal niet worden gesplitst in een Belgisch en een Frans deel. Dat zegt de bankgroep in een reactie op een bericht in de Wall Street Journal (WSJ). De krant had dat nochtans geopperd.

Net als KBC moet Dexia afslanken. De instelling diende op het toppunt van de financiële crisis een beroep te doen op de overheden van België, Luxemburg en Frankrijk om niet overstag te gaan. De Europese Commissie eist nu dat Dexia hiervoor een prijs betaalt. Het kan niet zijn dat de instelling dankzij de reddingsboei van de overheden andere banken oneerlijke concurrentie kan aandoen.

Tegelijk moet de bankgroep kunnen bewijzen dat het resterende deel voldoende winstgevend is om de ontvangen staatssteun terug te betalen. In dit kader worden alle activiteiten tegen het licht gehouden. Ook de kerntaken zoals de financiering van lokale besturen zoals gemeenten, provincies en intercommunales.

Achterhaald

De WSJ spreekt van een mogelijke afsplitsing van het volledige Credit Local de France, goed voor een derde van de activiteiten financiering van lokale besturen. Komt die er effectief, dan kan Dexia alleen verder gaan als lokale Belgische bank.

Dexia noemt deze stelling echter achterhaald. Er waren weliswaar problemen in Frankrijk, maar die hadden niet te maken met de financiering van de lokale besturen, maar wel met een portefeuille Amerikaanse obligaties waarin de Franse divisie had geïnvesteerd en die naderhand veel aan waarde verloren.

Vanaf 9 oktober 2008 stellen Jean-Luc Dehaene als voorzitter van de raad van bestuur van en Pierre Mariani als directievoorzitter alles in het werk om de groep weer op de sporen te krijgen én haar eenheid te vrijwaren. Het standpunt van de raad van bestuur, de aandeelhouders en de Belgische, Franse en Luxemburgse overheid is sindsdien niet veranderd, aldus Dexia.

JVG